Puszysty sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach.
Poznaj mój najlepszy przepis na sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach. To idealna propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne. Sernik jest wysoki, bardzo puszysty i leciutki, rozpływa się w ustach. Smakuje wybornie i na pewno posmakuje każdemu. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego przygotowanie nie sprawi problemu nawet mniej wytrawnym kucharzom.
Składniki:
Podane proporcje składników są na dużą blachę o wymiarach 25cm x 36 cm.
Szklanka to pojemność 250ml.
- 1 kg sera w wiaderku
- 6 średnich jaj (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego(po 40 g, bez cukru)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju roślinnego
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- paczka herbatników – około 25 sztuk
Sposób wykonania puszystego sernika
Przygotowanie ciasta zaczynam od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia, a następnie na dno wykładam herbatniki, ciasno koło siebie, jeden przy drugim.
Następnie nastawiam piekarnik na 180 stopni C, bez termoobiegu.
Białka oddzielam od żółtek, umieszczam je w wysokiej misce, dodaję szczyptę soli i ubijam na gładką pianę.
W innej, dużej misce miksuję żółtka z dodatkiem 1 szklanki cukru, następnie dodaję ser z wiaderka i ponownie miksuję aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Gdy tak się stanie, dodaję budynie i cukier waniliowy oraz wlewam olej i mleko. Całość miksuję do momentu, aż składniki się połączą. Wówczas wsypuję mleko w proszku. Całość ponownie miksuje na dość dużych obrotach tak aby masa była gładka i nie powstawały grudki.
Na koniec do ciasta dodaję ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki, ciasto musi być jednolite.
Gotową masę serową wylewam na przygotowane wcześniej herbatniki, masę wylewam z bardzo małej wysokości tak aby nie poruszyć herbatników.
Gotowe ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę równą godzinę (1h). Jeśli się zdarzy, że góra ciasta zrumieni się zbyt szybko, ciasto możemy przykryć folią aluminiową.
Po upływie 1 godziny kiedy ciasto jest gotowe piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki piekarnika, ciasto zostawiam na około 30 minut do powolnego stygnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmuję i studzę w temperaturze pokojowej. Sernik najlepiej kroimy po dokładnym wystudzeniu, możemy go polać polewą czekoladową.
Zobacz także:
Pani Aniu, proszę mi powiedzieć co i kiedy należy zrobić ze zwykłym mlekiem, które w składnikach jest, a w przygotowaniu go nie ma? W składnikach jest: 1,5 szklanki mleka w proszku i 1,5 szklanki mleka, a w przygotowaniu jest tylko o dodaniu mleka w proszku. Z góry dziękuję za odpowiedź, na której mi zależy. Wybieram już sobie przepisy na święta. 🙂 Oczywiście buszuję u Pani i dziękuję Pani bardzo, że w tylu smakołykach można wybierać. 🙂 Pozdrawiam, Basia
Basiu już uzupełniłam wpis. Mleko wlewam razem z olejem.