Puszysty sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach.

2 min read
puszysty sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach

Poznaj mój najlepszy przepis na sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach. To idealna propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne. Sernik jest wysoki, bardzo puszysty i leciutki, rozpływa się w ustach. Smakuje wybornie i na pewno posmakuje każdemu. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego przygotowanie nie sprawi problemu nawet mniej wytrawnym kucharzom.

Składniki.

Podane proporcje składników są na dużą blachę o wymiarach 25cm x 36 cm.
Szklanka to pojemność 250ml.

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 6 średnich jaj (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego(po 40 g, bez cukru)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • paczka herbatników – około 25 sztuk
puszysty sernik z mlekiem w proszku
sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach

Sposób wykonania puszystego sernika.

Przygotowanie ciasta zaczynam od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia, a następnie na dno wykładam herbatniki, ciasno koło siebie, jeden przy drugim.

herbatniki wyłożone na dużej blaszce

Następnie nastawiam piekarnik na 180 stopni C, bez termoobiegu.

Białka oddzielam od żółtek, umieszczam je w wysokiej misce, dodaję szczyptę soli i ubijam na gładką pianę.

sztywna piana z ubitych białek

W innej, dużej misce miksuję żółtka z dodatkiem 1 szklanki cukru, następnie dodaję ser z wiaderka i ponownie miksuję aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Gdy tak się stanie dodaję budynie i cukier waniliowy oraz wlewam olej, całość miksuję do momentu aż składniki się połączą, wówczas wsypuję mleko w proszku. Całość ponownie miksuje na dość dużych obrotach tak aby masa była gładka i nie powstawały grudki.

połączone składniki na sernik z mlekiem w proszku

Na koniec do ciasta dodaję ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki, ciasto musi być jednolite.
Gotową masę serową wylewam na przygotowane wcześniej herbatniki, masę wylewam z bardzo małej wysokości tak aby nie poruszyć herbatników.

Gotowe ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę równą godzinę (1h). Jeśli się zdarzy, że góra ciasta zrumieni się zbyt szybko, ciasto możemy przykryć folią aluminiową.
Po upływie 1 godziny kiedy ciasto jest gotowe piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki piekarnika, ciasto zostawiam na około 30 minut do powolnego stygnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmuję i studzę w temperaturze pokojowej. Sernik najlepiej kroimy po dokładnym wystudzeniu, możemy go polać polewą czekoladową.

Porcja puszystego sernika z mlekiem w proszku na herbatnikach
Porcja puszystego sernika z mlekiem w proszku na herbatnikach.

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *