Gotowanie kukurydzy – jak ugotować kukurydzę

5 min read
gotowanie kukurydzy

Zastanawiasz się jak ugotować kukurydzę w kolbie, żeby była: miękka, soczysta, chrupiąca i jędrna? Przepis jest bardzo prosty, a ja właśnie wyjmuję ugotowaną kukurydzę polaną masełkiem. To doskonały pomysł na tani i smaczny obiad lub sytą kolację. Poznaj zasady i wskazówki gotowania kukurydzy. Podpowiem także jak podgrzać gotowaną kukurydzę ze sklepu Biedronki lub Lidla.

Kukurydza należy do czołówki najpopularniejszych roślin uprawianych na świecie. Jedna kolba waży do 400g. Jest wysoce kalorycznym źródłem energii. 100 g kukurydzy zawiera 365 kcal. Indeks glikemiczny gotowanej kukurydzy wynosi 53, a z puszki 46. To bogate źródło witamin, minerałów oraz skrobi i błonnika. Co istotne, kukurydza nie zawiera glutenu. Idealnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej, wegetariańskiej i wegańskiej. W polskiej kuchni kukurydzę najczęściej dodajemy do zupy, sałatek i surówek. Każdy z nas zapewne zna smak popcornu :-). Zobacz jak zrobić karmel do popcornu i poczuj się jak w kinie. Wiele osób lubi spożywać ugotowaną kolbę świeżej kukurydzy. Dziś podzielę się moim sprawdzonym sposobem gotowania kukurydzy, która jest jędrna, miękka, chrupiąca i gotowa do obgryzania.

Składniki na ugotowaną kukurydzę.

Ilość kukurydz dostosuj do liczby osób w rodzinie. Zalecam 1-2 sztuki na osobę dorosłą.

  • 1 kolba kukurydzy *
  • woda (taka ilość, aby przykryła gotującą się kukurydzę)
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki cukru
  • ulubione przyprawy do posypania: sól, świeżo zmielony pieprz czarny, papryka … Opcjonalnie ząbek czosnku 🙂
  • Najlepszą kukurydzę kupisz pod koniec lata oraz jesienią. Przy wyborze kolby kukurydzy zwróć uwagę, aby ziarna miały żółty kolor i nie były przesuszone lub popękane. Dojrzała kukurydza powinna mieć dobrze wykształcone ziarna po całości kolby. Malutkie ziarenka na szczycie oznaczają, że mamy do czynienia z dodatkowo wykształconą kolbą (krócej dojrzewała) na roślinie.
    Dodatkowo liście na kolbie powinny być zielone, nieprzesuszone i łatwo z niej schodzić. Żółte liście świadczą o starości i przesuszenia ziaren kukurydzy. Gdy kupujesz kukurydzę w opakowaniu foliowym, zwróć uwagę, aby nie była zaparowana i kolba szarawa.

Jak ugotować kukurydzę w kolbie, żeby była miękka, soczysta, chrupiąca i jędrna?

Do ugotowania kukurydzy w kolbie potrzebować będziemy dużego i szerokiego garnka. Przyda się także łyżka cedzakowa do wyławiania.

Moje najważniejsze wskazówki podczas gotowania kukurydzy w kolbie:

  • Pamiętaj, aby nie solić wody. Kukurydza byłaby wówczas twarda.
  • Dodaję cukier do gotującej się wody, ponieważ nasza rodzima kukurydza cukrowa jest mniej słodka od importowanej. Dodatkowo cukier sprawia, że kukurydzą jest bardziej chrupiąca.
  • Jeśli lubisz delikatny smak kukurydzy, możesz ją ugotować w wodzie z dodatkiem mleka (w proporcji 1 do 1). Uważaj aby nie wykipiało podczas gotowania.
  • Garnek powinien być na tyle szeroki, aby kolba swobodnie się obracała lub można ja było okręcać za pomocą widelca.
  • Zastanawiasz się ile gotować kukurydzę? Dostosuj podany czas gotowania do swoich oczekiwań wobec chrupkości i miękkości. Pamiętaj, by nie gotować za długo, bo będzie za twarda. Lepiej wyjąć wcześniej, sprawdzić miękkość i w razie potrzeby ponownie wrzucić do gotującej się wody. Instrukcja dotyczy młodych i świeżych kolb. Stare i wysuszone kolby kukurydzy trzeba gotować zdecydowanie dłużej, nawet do 60 minut.
na zdjęciu kolby kukurydzy

Zobacz jak krok po kroku ugotować kukurydzę.

Krok 1.
Z kolby kukurydzy usuwam liście oraz włoski. Odcinam także trzon. Dużą kukurydzę możesz także przekroić na pół, aby łatwiej zmieściła się do garnka. Wszystko zależy od ilości, wielkości kolb oraz dostępnego garnka.

Krok 2.
W dużym i szerokim garnku zagotowuję wodę. Do wrzącej wody wsypuję cukier i umieszczam przygotowane kolby kukurydzy. Gdy woda ponownie zacznie się gotować, odliczam 10 minut. Podczas gotowania kukurydza powinna się swobodnie obracać. Za pomocą widelca kilkukrotnie obracam kukurydzę, w celu równomiernego gotowania. Po 10 minutach gotowania na średnim ogniu, kukurydza jest miękka i soczysta. Jeśli lubisz chrupiącą i jędrną kukurydzę to wyjmij ją z wody po 5 – 8 minutach i sprawdź twardość. Zawsze można ją z powrotem włożyć do gotowania. Jeśli gotujesz kukurydzę dla dzieci to zalecam gotować około 15 minut. Dzięki temu będzie miększa i smaczniejsza dla najmłodszych.

Czas gotowania zależy przede wszystkim od ilości i wielkości kolb w garnku, a także od naszych preferencji. Każdy powinien dostosować indywidualnie chrupkość do miękkości potrawy. Nie gotuj kukurydzy za długo, ponieważ stanie się twarda. Ja sprawdzam miękkość ziaren za pomocą widelca podczas gotowania.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuję kolby kukurydzy i umieszczam na talerzu. Tak ugotowaną kukurydzę, możesz za pomocą sztućców zdjąć ziarna i dodać je do zupy lub sałatek i surówek.

Krok 3.
Kukurydza jest już gotowa do obgryzania. Ja jednak każdą kolbę smaruję łyżką masła, które szybko się rozpływa i oblepia kukurydzę. Dodatkowo wierzch oprószam do smaku ulubionymi przyprawami (sól, świeżo zmielony pieprz czarny, papryka …). Jeśli lubisz, dodaj do masełka także zmiażdżony lub posiekany ząbek czosnku. Palce lizać. Polecam i życzę smacznego.

PS. Moje dzieci lubią w wersji na słodko posypane cynamonem lub kardamonem.

Przeczytaj także artykuł jak ugotować kalafior.

Jak ugotować kukurydzę z Biedronki lub Lidla?

Kukurydza dostępna w sieci sklepów takich jak Biedronka czy Lidl jest już ugotowana. Z tego powodu nie gotujemy jej, tylko chwilę podgrzewamy w gorącej wodzie. W tym celu wkładam kukurydzę do wrzątku na 3 minuty i jest gotowa bez gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *