Keto gofry z mascarpone i mąki kokosowej.

3 min read
gofry ketogeniczne mascarpone mąka kokosowa

Poznaj mój sprawdzony przepis na keto gofry z mascarpone i mąki kokosowej. Gofry są optymalne, bez laktozy, cukru i glutenu. Idealne dla osób, które będąc na diecie: ketogenicznej lub bezglutenowej nie chcą rezygnować z tradycyjnych deserów. Są tak dobre, że smakują nawet dzieciom!

Czas przygotowania 10 minut. Czas smażenie kilkanaście minut. Ilość gofrów:6 sztuk.

Gofry keto
Na zdjęciu gofry keto zaraz po usmażeniu w gofrownicy.

Składniki na 6 keto gofrów

  • 6 jajek
  • 1 łyżka mascarpone
  • 40 g oleju kokosowego
  • 50 g mąki kokosowej
  • około 100 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki erytrolu

Polecam gofry dla osób na diecie:

  • ketogenicznej
  • optymalnej
  • bezglutenowej.

Zobacz jak krok po kroku zrobić keto gofry z mascarpone i mąki kokosowej

Tradycyjne gofry zawierają mąkę i mleko, czyli mnóstwo zakazanych węglowodanów. Na szczęście istnieje mnóstwo zamienników. Dziś dzielę się z Wami goframi w wersji keto z mascarpone na bazie mąki kokosowej.

W 3 prostych krokach wykonasz 6 pysznych dietetycznych gofrów, którymi możesz się zajadać także na redukcji. Nie zaburzają redukcji wagi. W przepisie używam oczywiście mąki kokosowej, która jako nisko-węglowodanowa może być poddawana wysokiej temperaturze. Gofry wychodzą pulchne i są bardzo syte.

Krok 1. Składniki wrzucam do miski.

Wbijam do miski 6 jajek. Dodaję 50g mąki kokosowej wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia oraz 40g oleju kokosowego i 1 łyżkę mascarpone.

Krok 2. Miksuję składniki na keto gofry.

Składniki na gofry keto
Na zdjęciu składniki na gofry keto

Całość miksuję. Masa jest z pewnością jeszcze gęsta, zatem dolewam około 100ml śmietanki 30%, tak aby masa była dość gęsta lecz nie mocno lejąca (mniej więcej taka jak na tradycyjne gofry). Na koniec do masy dodaje pół łyżeczki erytrolu i jeszcze raz miksuje.

Masa na gofry keto
Na zdjęciu gotowa masa na gofry keto.

Gotową masę gofrową odstawiam oczywiście na 5 minut, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.

Krok 3. Smażę na rozgrzanej gofrownicy.

Gofrownice smaruję olejem kokosowym. Na rozgrzaną wlewam ciasto. Wyszło mi 6 sztuk pysznych gofrów.

Posmarowałam je mascarpone i dżemem bez cukru. Możesz oczywiści użyć takich dodatków jak:

  • bita śmietana,
  • wiórki kokosowe,
  • masło orzechowe,
  • gorzka czekolada.

Gofry keto są tak dobre, że smakują nawet moim dzieciom.

PS. Czas smażenia zależy przede wszystkim do użytej gofrownicy. Dobre, rumiane gofry uzyskasz w gofrownicy o mocy co najmniej 1000W.

Moja koleżanka nie ma gofrownicy i smaży gofry na patelni. Smażąc na patelni uzyskasz przede wszystkim smaczne placki, które z pewnością są pulchne, miękkie i zwarte. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *