Likier pomarańczowy

4 min read
likier pomarańczowy

Rewelacyjny likier pomarańczowy o świetnym smaku i słonecznym kolorze. Trunek uda się każdemu, ponieważ jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Zapraszam po sprawdzony przepis na likier z pomarańczy.

Likier pomarańczowy to popularne w krzyżówkach – curacao. Pomysł na trunek z pomarańczy powstał po zrobieniu nalewki z cytryny. Przepis podaję także w dalszej części. Cytrynówka wyszła rewelacyjna, dlatego postanowiłam zmodyfikować kilka proporcji i powstała pyszna pomarańczówka.

Likier pomarańczowy – składniki.

Kaloryczność: 95 kcal w 50 ml likieru. Szklanka to pojemność 250 ml. Z podanych proporcji otrzymasz około 900 ml likieru pomarańczowego o mocy około 26 %.

  • 250 ml spirytusu (1 szklanka)
  • szklanka soku z pomarańczy (250 ml soku otrzymasz z 3 – 4 średnich i soczystych owoców)
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 200 g miodu (najlepiej jasny miód wiosenny wielokwiatowy lub rzepakowy) 200 g miodu = 144 ml.
  • 250 ml wody

PS. Zamiast 200 g miodu, możesz użyć 200 g cukru. Jednak na miodzie likier jest gęstszy, szlachetniejszy w smaku i zdrowszy.

na zdjęciu likier pomarańczowy pion
na zdjęciu likier z pomarańczy w tle pomarańcze i butelka

Sposób wykonania likieru pomarańczowego.

Do przygotowania likieru pomarańczowego potrzebować będziemy: 2 słoików, rondelka, ostrego noża lub obieraczki do warzyw. Przygotują także butelki do rozlania likieru 🙂

Pomarańcze dokładnie myję i szoruję pod bieżącą i chłodną wodą za pomocą szczoteczki lub chropowatej gąbki do naczyń. Dzięki temu pozbywam się wosku i pozostałych chemikaliów, które konserwują owoce. Nie można zalewać skórki wrzątkiem, ponieważ wosk i chemikalia wnikną do środka.
Nożem lub przy użyciu obieraczki do warzyw, dokładnie i starannie obieram pomarańczową warstwę skórki z 2 pomarańczy. Staram się nie zahaczać białej części, która jest gorzka.

na zdjęciu zeskrobane skórki z pomarańczy

Obrane kawałki skórki pomarańczy wrzucam do słoika i zalewam połową ilości spirytusu czyli w ilości 125 ml. Słoik zakręcam i odkładam na max 1 dobę w ciepłe miejsce. Im dłużej tym oczywiście aromat będzie intensywniejszy i zagłuszy smak likiru poprzez gryzący, ostry smak. Ja macerowałam skórki przez około 20 godzin i dla mnie to idealny czas. Nastw nabrał intesywnego, pomarańczowego koloru oraz aromatu.

na zdjęciu nastaw ze skórek pomarańczy
Nastaw po maceracji skórek pomarańczy
na zdjęciu składniki na
Sok z wyciśniętych pomarańczy i macerowane skórki.

Z obranych pomarańczy wyciskam sok tak , aby otrzymać całą szklankę 250 ml (odcedzonego soku). Możesz to zrobić ręcznie lub przy użyciu maszynki. Sok odcedzam przez gęsto sitko lub złożoną gazę i zlewam do drugiego, większego słoika (u mnie 2 L, ale wystarczy też 0,9L). Wlewam pozostałą część (125 ml) spirytusu i zakręcam. Odstawiam z pierwszym słoikiem.

Sok pomarańczowy ze spirytusem ma około 31% alkoholu i będzie doskonale chroniony przed zepsuciem do czasu, aż czysty spirytus wydobędzie smak i aromat skórki pomarańczy.

Dodaję miód, wodę. Łączę aromat i sok z pomarańczy.

Gdy stwierdzę, że spirytus wyciągnął już wszystkie aromaty ze skórki pomarańczy, zabieram się za dokończenie likieru.

Miód dodaję do wody i mieszam bez podgrzewania. Przypominam, że miód w temperaturze powyżej 40 stopni traci cenne enzymy pszczele. Po 2 minutach intensywnego mieszania, miód powinien nam się trochę rozpuścić. Wstępnie rozpuszczony miód z wodą wlewam do słoja z sokiem pomarańczowym. Całość mieszam ze sobą. Na tym etapie miód powinien się już lepiej rozpuścić.

Następnie odcedzam spirytus ze skórek pomarańczy i stopniowo wlewam ciurkiem do słoja ze słodkim sokiem pomarańczowym cały czas mieszając np łyżką.

na zdjęciu likier pomarańczowy w słoju
Likier pomarańczowy w słoju 2 litrowym

W tym momencie możesz już rozlewać trunek do butelek. Ja jednak wolę jeszcze poczekać kilak godzin i sprawdzić czy na dnie nie ostaje się nierozpuszczony miód. Dopiero jak trunek jest jednolity, rozlewam do butelek.

na zdjęciu likier pomarańczowy
Smaczny i orzeźwiający likier z pomarańczy.

Odstawiam w chłodne i ciemne miejsce. Likier jest już dobry po 1 – 2 dniach od rozlania do butelek. Jednak po minimum 4 tygodniach przechowywania, gdy smaki się przegryzą, likier pomarańczowy jest idealny do degustacji.

cytrynowka z miodem

Moja ostanio zrobiona nalewka z cytryny i miod:

Cytrynówka na miodzie

Życzę smacznego!

2 thoughts on “Likier pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.