Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
3 min readZnakomite polędwiczki wieprzowe w niezwykle aromatycznym sosie chrzanowym, które smakują wspaniale z ziemniakami puree. Są tak dobre, mięciutkie i soczyste, że wręcz rozpływają się w ustach. To szybka i prosta propozycja na obiad, która uda się każdemu.
Bardzo lubię przygotowywać pyszny obiad z delikatnych polędwiczek wieprzowych, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie. Sprawdź również polędwiczki w sosie własnym oraz polędwiczki w sosie śmietanowym. Polędwiczki w sosie chrzanowym świetnie sprawdzą się na odświętny obiad i na co dzień. Możesz je podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami śląskimi. Sos trzeba doprawić chrzanem według własnego smaku. Sprawdź jak krok po kroku zrobić to wspaniałe danie.
Czas przygotowania: 20 minut.
Liczba porcji: dla 4 osób.
Liczba kalorii: 180 kcal w 100 g.
Dieta: bezglutenowa.
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym – składniki
Moja szklanka ma pojemność 250ml.
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- tłuszcz do obsmażenia (smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek lub masło klarowane)
Sos chrzanowy
- 200 ml śmietanki 30% (4/5 szklanki)
- 4 łyżeczki chrzanu ze słoiczka lub 2 świeżo tartego
- 250 ml bulionu warzywnego lub wody (1 szklanka)
- 1 listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania polędwiczek w sosie chrzanowym
Do zrobienia polędwiczek potrzebować będziemy przede wszystkim: wysokiej patelni lub garnka z grubym dnem, ostrego noża oraz deski do krojenia.
Krok 1 – przygotowuję polędwiczki
Mięso płuczę pod bieżącą i zimną wodą, po czym osuszam i oczyszczam z ewentualnych włókien. Kroję w 1,5 – 2 cm plasterki i lekko rozbijam za pomocą dłoni. Do delikatnych polędwiczek nie używam tłuczka. Plastry mięsa oprószam solą i pieprzem. Mięso wyjmuję oczywiście z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Możesz też przyprawić zimne i pozostawić na 30 minut, aby nabrało temperatury pokojowej i ładnie się zamarynowało w przyprawach.
Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewam 3 łyżki tłuszczu i partiami obsmażam polędwiczki na dużym ogniu. Obsmażam przez około 3 – 4 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Dzięki temu delikatne polędwiczki zamkną pory i będą soczyste.
Krok 2 – gotuję polędwiczki w sosie chrzanowym
Do podsmażonych polędwiczek wlewam szklankę bulionu warzywnego lub wody. Dodaję także 1 listek laurowy oraz 3 kulki ziela angielskiego i połowę porcji chrzanu. Wszystko mieszam ze sobą i gotuję na lekko mniejszym niż średnim ogniu przez około 25 – 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Do salaterki lub większego kubka wlewam 200 ml śmietanki 30% i wsypuję mąkę. Całość mieszam, aby nie było grudek. Możesz też użyć śmietany 12 lub 18%, ale wówczas trzeba ją zahartować. W tym celu wlewam także około 50 ml gorącego wywaru z gotowania mięsa i całość mieszam. Powstały sos śmietanowy z mąką wlewam ciurkiem do gotującego się mięsa i całość mieszam.
Gotuję wszystko już na małym ogniu jeszcze przez około 2 – 3 minuty, aż sos się lekko zagęści i zdejmuję z ognia. W trakcie próbuję smak i ewentualnie dodaję drugą porcję chrzanu. Dostępny chrzan może mieć różną ostrość i aromatyczność. Każdy musi indywidualnie dobrać ilość chrzanu, jaka jest odpowiednia.
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym najlepiej smakują mi z ziemniakami puree oraz surówką. Smacznego!