Pulpety wieprzowe w sosie własnym z warzywami

3 min read
pulpety wieprzowe w sosie własnym z warzywami

Poznaj znakomite pulpety wieprzowe w sosie własnym z warzywami, które udadzą się każdemu. To szybki i bardzo prosty obiad na co dzień. Są delikatne, aromatyczne i syte.

Pulpety to niezapomniany smak z dzieciństwa. Można je lubić lub nie, ale są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu. Sprawdź również moje pulpety w sosie koperkowym oraz pulpety w sosie pomidorowym.

Pulpety z warzywami – składniki:

Moja szklanka to pojemność 250 ml. Z podanych składników otrzymasz około 15 pulpetów.

  • 500 g mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
  • 100 g cebuli (1 mniejsza sztuka)
  • ząbek czosnku
  • 1 średnie jajko
  • 3 płaskie łyżki bułki tartej
  • łyżeczka ulubionych przypraw (oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
  • łyżeczka soli
  • po pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz słodkiej papryki
  • dodatkowo kilka łyżek mąki do obtoczenia pulpetów oraz kilka łyżek tłuszczu do obsmażenia

Sos własny:

  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 150 g marchewki (2 średnie sztuki)
  • 1 pietruszka
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Sposób wykonania pulpetów w sosie własnym z warzywami

Do wykonania pulpetów potrzebować będziemy przede wszystkim garnka z grubym dnem lub głębokiej patelni. Przyda się też deska i ostry nóż do krojenia warzyw. Największy wpływ na smak potrawy ma dobrej jakości mięso. Najlepiej wybrany kawałek zmielić samodzielnie w domu lub poprosić ekspedientkę, aby zrobiła to przy nas.

Krok 1 – masa na pulpety

Do miski wrzucam zmielone mięso. Wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Dodaję także pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany lub zmiażdżony ząbek czosnku.

Wszystko dokładnie mieszam za pomocą dłoni przez około 3 minut, aż otrzymam jednolitą i kleistą konsystencję.

Krok 2 – formuję pulpety

Za pomocą łyżki zwilżonej w wodzie pobieram porcję mięsa i formuję pulpeciki. Z podanych składników otrzymasz około 15 pulpetów o wielkości orzecha włoskiego.

Do dużego talerza wsypuję kilka łyżek mąki i obtaczam w niej każdego pulpeta.

Krok 3 – gotuję pulpeciki w sosie własnym z warzywami

gotuję pulpety w sosie własnym

Marchewki oraz pietruszkę obieram i kroję w kostkę.

W głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzewam tłuszcz i obsmażam pulpety z obu stron łącznie przez około 2 minuty.

Następnie wlewam wrzącą wodą lub bulion. Wrzucam także listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz pokrojone w kostkę warzywa.

Gotuję na niedużym ogniu przez około 15 – 18 minut. Najlepiej jak pulpeciki są całe zakryte w gotującym się sosie. Jeśli są zatopione do połowy jak u mnie, to po około 10 minutach przewracam je na drugą stronę.

Sos możesz też zagęścić mąką. W tym celu do szklanki wlewam kilka łyżek wody i wsypuję kilka łyżek mąki pszennej lub ziemniaczanej. Wszystko mieszam, aż otrzymam jednolitą masą bez grudek. Następnie wlewam kilka łyżek gotującego się wywaru i całość mieszam. Tak zahartowany sos wlewam ciurkiem do gotujących się pulpecików i mieszam, aż zgęstnieje. Sos możesz też zabielić śmietanką 30 – 36%. Śmietanę o mniejszej zawartości tłuszczu trzeba zahartować przed dodaniem do sosu.

pulpet w sosie włąsnym z warzywami

Na koniec pulpeciki posypuję posiekanym koperkiem i ewentualnie doprawiam do smaku solą lub pieprzem. Potrawę podałam z ryżem. Smakuje również z ugotowanymi ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami śląskimi. Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *