Proste i szybkie ciasto ze śliwkami
Proste i szybkie ciasto ze śliwkami idealne dla początkujących. Zawsze się udaje i smakuje przepysznie. Jest wilgotne, lekkie i puszyste. Słodki smak ciasta przełamują lekko kwaśne śliwki. Podczas jego pieczenia w całym domu unosi się nieziemski zapach.
Proste ciasto ze śliwkami to kolejny szybki deser, który idealnie sprawdzi się w nadchodzący weekend. Próbowałam już wiele przepisów na ciasto śliwkowe, ale ten jest najlepszy. Moja rodzinka i znajomi pokochali to ciasto. Czy ciasto ma jakąś wadę? Niestety tak, bardzo szybko znika z talerza :-). Polecam. Zobaczcie sami jak apetycznie wygląda.
Proste ciasto ze śliwkami – składniki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność 240kcal w 100g ciasta. Podane składniki są na tortownicę o średnicy 20 – 24 cm.
- 1 kg śliwek
- 100 g masła lub pół szklanki (125ml) oleju słonecznikowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 4 jajka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Proste ciasto ze śliwkami – sposób wykonania.
Do wykonania prostego ciasta ze śliwkami potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, miksera, piekarnika z termoobiegiem.
Śliwki myję i usuwam pestki. Następnie przekrawam na połówki.
100g masła rozpuszczam w garnuszku i odstawiam do ostudzenia.
Do miski przesiewam 2 szklanki mąki pszennej wraz ze szczyptą soli i czubatą łyżeczką proszku do pieczenia.
Następnie wsypuję szklankę cukru, wrzucam 4 jajka i wlewam przestudzone masło (ewentualnie 125ml oleju). Całość mieszam mikserem na średnich obrotach lub za pomocą łyżki, do czasu, gdy powstanie jednolita masa.
Tortownicę o wielkości 20-24 cm wyścielam oczywiście papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, a na wierzch układam połówki śliwek. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do180 stopni i piekę w termoobiegu przez 60 minut. W trakcie pieczenia śliwki puszczają sok, który doskonale komponuje się w cieście.
Pod koniec pieczenia sprawdzam metodą tzw. suchego patyczka. Ciasto jest gotowe, jeśli brzegi ciasta odstają od foremki.
Po upieczeniu wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia, aby łatwo się kroiło. Po ostygnięciu można oczywiście posypać cukrem pudrem. Ciasto długo zachowuje świeżość. Udanych wypieków i smacznego!
Właśnie upiekłam,wyszło super wreszcie znalazłam fajny przepis i co najważniejsze ciasto się udało i szybko zniknęło że stołu.Czesto korzystam z Pani przepisów
Pozdrawiam serdecznie
__ania-gotuje.pl:
Super! Cieszę się, że smakowało 🙂
Pozdrawiam gorąco.
Dzień dobry,
Użyłam tortownicy 24 cm i ciasta wystarczyło ledwie na pokrycie dna, więc chyba jednak przepis zawiera proporcje na małą tortownicę. Ciasto się piecze, ale zobaczymy co wyjdzie.
Czy połówki śliwek rozkłada pani jedną warstwą, czy dwoma? Moje ciasto wyszło dość gęste. Czy takie ma być?
Ciasto z 2 szklanek mąki (około 320 g) jest w sam raz na tortownicę od 20 do 24 cm. Odnośnie śliwek napisałam w przepisie „Wylewam ciasto, a na wierzch układam połówki śliwek.” Jedna warstwa śliwek na sam wierzch. Ciasto jest dość gęste i takie ma być. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku 🙂
Tortownica 24cm i śliwek chyba tylko 600g weszło, na cały kg to chyba blacha jakaś? Mogę poprosić o zdjęcie, które pokazuje ułożone śliwki, przed wstawieniem do piekarnika?
Każdy inaczej upycha i układa owoce. Poza tym w różnych śliwkach pestki są innej gramatury. Lepiej żeby śliwek zostało niż zabrakło. Mam nadzieję, że ciasto smakowało 🙂
Piekłam kiedyś to super szybkie ciasto ze śliwkami. Wyszło pyszne i znów dzisiaj piekę domownicy proszą więc znika ze stołu w momencie. Wspaniały przepis super szybko się robi i zawsze wychodzi.polecilam znajomym nikt nie narzekał.
Dziękuję za polecenia bloga znajomym 🙂