Różowe jajka faszerowane

3 min read
różowe jajka faszerowane

Różowe jajka faszerowane wyglądają oryginalnie na wielkanocnym stole. Piękny kolor zawdzięczają marynacie z buraków i octu. Zobacz jak w prosty sposób przygotować moją efektownie wyglądającą potrawę.

Jeśli myślisz, że Twoja rodzina widziała i próbowała już wszystkiego na wielkanocnym stole, to w tym roku ich zaskoczysz. Co powiesz na jajka faszerowane z różową obwódką?

faszerowane jajka z czerwono różową obwódką

Różowe jajka faszerowane – składniki:

Szklanka to pojemność 250 ml. Z podanych składników otrzymasz 10 porcji.

  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 1 średnia cebula (około 150 g)
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • łyżka masła do podsmażenia cebulki

Różowy barwnik

  • 2 średnie buraki (około 400 g)
  • 500 ml wody (2 szklanki)
  • 125 ml octu (pół szklanki)

Sposób wykonania różowych jajek faszerowanych

Do zrobienia potrawy potrzebować będziemy przede wszystkim 2 garnków oraz małej miski.

Krok 1 – barwnik z buraków

Buraki obieram ze skórki i kroję w kostkę. W małym garnku gotuję pół litra wody. Wrzucam pokrojone buraki do wrzącej wody i wlewam ocet. Gotuję na niedużym ogniu przez 30 minut. Następnie zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia. Gdy czerwona woda ostygnie, odcedzam buraki i wyrzucam.

Krok 2 – gotuję jajka na twardo i zabarwiam

W drugim garnku gotuję jajka na twardo. Zobacz mój poradnik jak oraz ile czasu gotować jajka na twardo. Ugotowane jajka odcedzam z wrzątku, zalewam zimną wodą i oczywiście studzę. Następnie obieram ze skorupek. Warto ugotować o 1 jajko więcej, na wypadek gdyby któreś pękło, podczas gotowania.

barwię jajk aw soku z buraka

Obrane jajka umieszczam w garnku z czerwonym barwnikiem na około 60 minut. Jajka muszą być całe zakryte w czerwonej wodzie. Jeśli garnek jest za duży, to przełóż wszystko do słoika. Po tym czasie na obwódce jajek pojawi się różowe zabarwienie. Jeżeli jajka pozostawisz dłużej (kilkanście godzin) w barwniku, to białka będą całe różowe. Według mnie najlepiej wygląda mała, różowa obwódka na białku.

Krok 3 – farsz do jajek

Cebulę obieram z łupinek i drobno siekam. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam cebulkę. Szklę na średnim ogniu przez kilka minut. Zdejmuję z ognia i odstawiam do ostudzenia.

Zabarwione jaka wyławiam z czerwonej wody i osuszam np za pomocą papierowego ręcznika. Przekrawam na pół i wyjmuję z nich żółtka.

Do miski wrzucam żółtka i zeszkloną cebulkę. Doprawiam szczyptą soli oraz świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Całość rozgniatam za pomocą widelca lub blendera. Dodaję majonez i całość oczywiście mieszam, aż otrzymam otrzymam jednolity farsz.

Krok 4 – nadziewam farszem połówki jajek

Każdą połówkę jajka napełniam farszem za pomocą łyżeczki. Jeśli zostanie trochę farszu, to smaruje nim kanapkę lub uzupełniam jajko ugotowane zapasowo.

piramida z 10 połówek jajek faszerowanych

Oprócz farszu z żółtka i cebulki możesz też użyć: awokado, pieczarek, łososia, tuńczyka. Sposób wykonania znajdziesz w poniższych przepisach:

1 thought on “Różowe jajka faszerowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *