Smoothie bananowe

3 min read
smoothie bananowe

Na FIT śniadanie polecam aksamitnie gładkie smoothie bananowe, które wykonasz w kilka minut. Pyszny napój zapewnia solidną dawkę energii i potrzebne organizmowi wartości odżywcze.

Jeśli nie mam ochoty na tradycyjną kanapkę z herbatą, z miłą chęcią sięgam po smoothie. Napój często zastępuje mi: śniadanie, kolacje, przekąskę lub ekspresowy deser. Dzięki różnym dodatkom nigdy się nie nudzi. Długo utrzymuje uczucie sytości. Tym razem zapraszam na orzeźwiający i pożywny napój z bananów.

Smoothie bananowe – składniki:

Kaloryczność: 70 kcal w 100 ml. Z podanych proporcji otrzymasz 2 porcje smoothie.

  • 250 g bananów (2 sztuki dojrzałych, ale nie czerniejących owoców)
  • 300 ml zimnego soku (bananowego, pomarańczowego lub jabłkowego)
  • 1 łyżeczka płatków owsianych
  • opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub cynamonu
  • dodatkowo 1 łyżeczka soku z cytryny (gdy używam soku bananowego)

Wskazówki do składników:

Smoothie to orzeźwiający napój na bazie owoców i soku bez dodatku nabiału. Polecam w diecie bezglutenowej i wegetariańskiej. Użyte przeze mnie banany są bogatym źródłem potasu oraz błonnika.

Możesz samodzielnie wycisnąć sok w domu lub użyć gotowego z kartonika lub butelki.
Zamiast napoju możesz też użyć: mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego. Otrzymasz wówczas koktajl bananowy.
W upalne dni możesz też dodać kostki lodu (na bazie wody lub soku) i całość zblenderować.
Oprócz miodu i cynamonu możesz także dodać: imbiru, soku z cytryny, kurkumy ewentualnie ziarna np słonecznika lub siemienia lnianego. Jednym słowem wszystko co mamy pod ręką i nam smakuje. Jest tylko 1 warunek. Smoothie nie może być gęste, gdyż aksamitnie gładka konsystencja odgrywa ważną rolę.

na zdjęciu smoothie bananowe

Sposób wykonania smoothie bananowego

Do przygotowania smoothie potrzebować będziemy przede wszystkim blendera oraz pojemnika.

Banany obieram ze skórek oraz podłużnych włókien i kroję na kilka części. Następnie wrzucam do pojemnika (u mnie plastikowy w z miarką).

Wlewam mocno schłodzony sok do wyboru: bananowy, pomarańczowy, jabłkowy. Jeśli używasz soku bananowego, to dodaj też łyżkę soku z cytryny, dla przełamania smaku.

na zdjęciu składniki na smoothie przed blenderowaniem

Wsypuję także płatki owsiane, które zagęszczają konsystencję. Opcjonalnie możesz też dodać miód, cynamon lub inne, ulubione dodatki.

na zdjęciu smoothie po blenderowaniu

Całość rozdrabniam za pomocą blendera przez około 60 sekund, aż otrzymam jednolitą konsystencję. Próbuję smak i ewentualnie dodaję łyżkę soku z cytryny lub limonki i całość mieszam.

Aksamitnie gładkie smoothie bananowe nalewam do szklanki i piję ze smakiem zaraz po zrobieniu. Smoothie możesz też przechować w lodówce do 24 godzin.
Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *