Surówka z białej rzodkiewki i marchewki

2 min read
surówka z białej rzodkiewki i marchewki

Pyszna surówka z białej rzodkiewki i marchewki to ostatnio hit w moim domu. Chętnie zajadamy do obiadów mięsnych oraz mącznych.

Tak naprawdę nie wyobrażam sobie dania obiadowego bez surówki. Tymbardziej, że warzywa potęgują uczucie sytości, świetnie regulują poziom cukru i bilansują każdy posiłek nawet ten z pozoru „niezdrowy”. Surówka z białejh rzodkiewki i marchewki podana do obiadu sprawia, że dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty na słodkie po obiadowym obżarstwie. Ta surówka jest bardzo szybka i prosta do zrobienia.

Surówka z białej rzodkiewki i marchewki

  • 1 biała rzodkiew o wadze około 400 g
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany (ewentualnie pół na pół)
  • 1 łyżka majonezu (w przypadku osób odchudzających się można pominąć i dać więcej jogurtu)
  • odrobina soku z cytryny
  • sól do smaku

Sposób wykonania surówki z białej rzodkiewki i marchewki

na zdjęciu surówka z białej rzodkiewki w pionie

Do przygotowania surówki potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża lub obieraczki do warzyw, tarkę, miskę.

Rzodkiew i marchewkę obieram cienko za pomocą obieraczki do warzyw. Płuczę pod bierzącą wodą. Jabłko obieram ze skórki i kroję na ćwiartki.

Warzywa oraz jabłko tarkuję na grubych oczkach do warzyw lub specjalnej przystawki maszynki do mięsa. Wybieram także grube oczka do warzyw. Wszystko tarkuję do jednej miski.

Dodaję także jogurt, śmietanę ewentualnie majonez (dla tych, którzy nie dbają o kalorie).

Całość mieszam i lekko przyprawiam solą. Przed podaniem, surówkę warto schłodzić w lodówce. Pasuje do wielu potraw np. od mięs, a także pierogów np. pierogów ruskich. Ostatnio podałam surówkę do polędwiczek w sosie własnym. Poniżej zdjęcie z obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.