Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

4 min read
śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

Ciasto śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie to ulubiony deser moich dzieci. Przyciąga wzrok dzięki kolorowym kryształkom umieszczonym w jogurtowej masie. Jest bardzo smaczne i lekkie. Idealny deser na każdą uroczystość. Ja zrobiłam śmietanowca na Dzień Dziecka.

Składniki na śmietanowca z galaretkami na biszkopcie:

Podane składniki są na dużą blachę o wielkości 25 x 35 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka to pojemność 250 ml.

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 0.5 szklanki oleju
  • szczypta soli do białek

Masa jogurtowa:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • szklanka śmietany 30%
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny

Galaretki:

  • 4 galaretki o różnym kolorze: żółta, czerwona, zielona i niebieska.

PS. Na wierzch użyłam gotowej, zielonej polewy oraz cukru pudru i kolorowej posypki.

na zdjęciu udekorowane ciasto
Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie udekorowany zielonym lukrem.
na zdjęciu porcja śmietankowca w tle blacha ciasta

Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie – sposób wykonania

Do wykonania śmietanowca potrzebować będziemy przede wszystkim: kilku misek lub kubków na galaretki, dużej miski na masę, dużą blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm, piekarnika.

Ciasto śmietanowiec z galaretkami to ulubiony deser moich dzieci. Dlatego robię go zawsze na dużej blaszce. Przyciąga wzrok dzięki kolorowym kryształkom umieszczonym w jogurtowej masie, jest bardzo smaczne i lekkie.

Zarówno biszkopt jak i galaretki warto przygotować dzień wcześniej.

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania blaszki i włączenia piekarnika na 170 stopni. Blaszkę o wielkości 25 x 35 cm wyścielam papierem do pieczenia.

Piekę biszkopt

W jednej misce umieszczam suche produkty na biszkopt, a więc łączę mąki ( pszenna i ziemniaczana), proszek do pieczenia i kakao.
Jajka rozbijam i oddzielam białka od żółtek. Z bialek za pomocą miksera na maksymalnych obrotach ubijam pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodaję cukier i ubijam na sztywno ( cały czas wysokie obroty).
Gdy piana zrobi się sztywna i błyszcząca, dodaję po 1 żółtku i mieszam już na mniejszych obrotach tylko do połączenia. Wolnym strumieniem wlewam olej i krótko miksuję na niewielkich obrotach. Następnie wsypuję sypkie składniki czyli pomieszane mąki i kakao z proszkiem. Mieszam dokładnie za pomocą szpatułki, uważając by piana nie opadła.

Ciasto biszkoptowe wylewam na blaszkę i wstawiam do piekarnika na 40 minut z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni C. Przeczytaj także przepis na biszkopt z 4 jaj.

Po wyjęciu, biszkopt studze, a po wystudzeniu, przekrajam na pół.

Masa jogurtowa:

Galaretki rozpuszczam w 370 ml wrzątku. Oczywiście każdą galaretkę osobno. Po zastygnięciu (latem najlepiej w lodowce) kroję je w niewielką kostkę i mieszam ze sobą.

Masa śmietanowa. Żelatynę wsypuję do kubka i wlewam pół szklanki mleka. Odstawiam na okolo10 minut, aż żelatyna napęcznieje. Pozostałe mleko gotuję z cukrem pudrem. Gdy cukier się rozpuści, a mleko zagotuje, zdejmuję z palnika i dodaję żelatynę. Wszystko dokładnie mieszam.

na zdjęciu masa śmietankowa z galaretkami
Do masy śmietankowej dodałam pokrojone w kostkę galaretki.

Śmietankę 30% ubijam na sztywno. Do przestudzonego mleka dodaję też jogurt grecki, ubitą śmietankę i pokrojone kolorowe galaretki. Całość mieszam ze sobą i jeśli masa jest jeszcze mocno płynna, umieszczam na 2 minutki do lodówki. Należy jednak pilnować, ponieważ może się bardzo szybko ściąć.

Wykładam warstwy ciasta

na zdjęciu zastgnięta masa śmietankowa z galaretkami
Warstwa śmietakowo galaretkowa na biszkopcie.

Blaszkę, w której piekłam biszkopt, wyścielam oczywiście papierem. Na spód kładę jeden blat biszkoptu i na to wylewam masę śmietankową z galaretkami. Następnie przykrywam drugim blatem biszkopta i lekko dociskam.

na zdjęciu 4 porcje śmietankowca na biszkopcie

Ciasto wstawiam do lodówki, a następnie dekoruję wg uznania. Ciasto możemy także polać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem czy udekorować zalaną na wierzchu galaretką i owocami. Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.