Zupa grochowa z grochu łuskanego

4 min read
zupa grochowa z grochu łuskanego

Niezwykle syta i smaczna zupa grochowa z grochu łuskanego i wędzonego boczku, która zachwyci każdego. Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Zapraszam na sprawdzony przepis i garść porad. Zobacz jak krok po kroku ugotować pyszną zupę grochową.

Zupa grochowa – składniki.

Kaloryczność: 175 kcal w 100 g zupy. Z podanych składników otrzymasz około 4,5 litra zupy grochowej. Czas potrzebny na wykonanie zupy: 75 minut.

  • 500 g grochu łuskanego
  • 3 litry wody
  • 300 g boczku wędzonego
  • 500 g kiełbasy lub żeberek
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 100 g korzenia selera
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • 2 łyżki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka soli do smaku

Dodatkowo:

  • tłuszcz do podsmażenia wędzonego boczku cebulki i czosnku (olej lub smalec)
  • natka pietruszki do posypania
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej do zasmażki

Wskazówki.

  • Czy groch łuskany trzeba wcześniej namaczać? Jeśli masz groch łuskany w połówkach to nie musisz go wcześniej namaczać (możesz dla pewności namoczyć go przez 1 godzinę, ale ja tego nigdy nie robię). Groch w całości musimy moczyć przez minimum 12 godzin. W tym celu do garnka z grochem wlewamy zimna wodę w takiej ilości, aby zakryła groch i było około 2 cm nadmiaru wody. Odstawiam na minimum 2 godzin (najlepiej na całą noc). Następnie zlewam wodę na sicie lub durszlaku z napęczniałego grochu. Płuczę pod bieżącą, zimną wodą i dodaję do garnka.
  • Bardzo ważne jest dodanie do zupy majeranku, który ułatwia trawienie warzywa strączkowego, jakim jest oczywiście groch.

Sposób wykonania zupy grochowej.

na zdjęciu porcja zupy grochowej

Do ugotowania zupy grochowej potrzebować będziemy przede wszystkim: sita lub durszlaka, garnka (minimum 5 litrowy). Przed przystąpieniem do gotowania zupy, przeczytaj dokładnie cały opis. Dzięki temu sprawdzisz możliwe zamienniki produktów oraz zaplanujesz optymalnie czas pracy w kuchni.

Groch łuskany w połówkach płuczę pod bieżącą wodą na sicie lub durszlaku. Następnie wsypuję do większego garnka i zalewam 3 litrami wody. Jeśli korzystasz z całego grochu, to koniecznie musisz go pozostawić do namoczenia na minimum 12 godzin. Wsypuję majeranek. Wstawiam na średni ogień i zagotowuję. Po zagotowaniu, zmniejszam ogień i gotuję cały czas bez pokrywki.

Gdy groch się gotuje, przygotowuję warzywa i mięso.

Przygotowuję warzywa. Obieram marchewkę, ziemniaki, korzeń pietruszki i selera. Płuczę pod bieżącą wodą i kroję na mniejsze części. Selera i pietruszkę na pół lub ćwiartki, a marchew w talarki lub kostkę. Ziemniaki kroję natomiast w 1,5 cm kostkę.

Następnie przygotowuję mięsa, cebulkę i czosnek.
Kiełbasę kroję w 0,5 – 1 cm kostkę. Jeśli chcesz możesz usunąć z niej także skórkę. Jeśli zamiast kiełbasy dodasz żeberka, to opłucz je i ewentualnie podziel na mniejsze części przed dodaniem do zupy.
Cebulę i czosnek obieram z łupinek. Cebulkę kroję w drobną kostkę, a czosnek drobno siekam.

Po około 20 – 25 minutach gotowania się grochu, licząc od zagotowania się, wrzucam pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę). Wrzucam także pokrojone w kostkę kiełbasę (lub kawałki żeberek).

Dodaję pozostałe przyprawy: ziele angielskie, listki laurowe, sól oraz ziarna pieprzu czarnego.

Na patelni rozgrzewam 1 – 2 łyżki tłuszczu (u mnie smalec gęsi). Jeśli boczek jest tłusty, to możesz pominąć tłuszcz do smażenia lub zmniejszyć jego ilość. Wrzucam pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Całość mieszam i podsmażam na małym ogniu przez około 5 minut. Pod koniec wrzucam także posiekany czosnek. Podsmażone składniki dodaję do gotującej się zupy. Całość mieszam co jakiś czas i gotuję na niedużym ogniu przez około 20 – 25 minut. Łącznie od zagotowania się grochu mija już od 40 do 50 minut.

Tłuszczu z patelni nie wylewaj. Jeśli lubisz zupy na zasmażkach, to dodaj do gorącego tłuszczu mąkę pszenną, wymieszaj, zasmażaj przez około 3 minuty i gdy się zarumieni, dodaj do zupy pod koniec gotowania.

na zdjęciu zupa grochowa w garnku
Zupa grochowa pod koniec gotowania.

Pod sam koniec sprawdzam smak zupy i ewentualnie doprawiam ulubionymi przyprawami. Jeśli groch nie jest już twardy, to zdejmuje zupę z ognia i rozlewam na talerze. Ja dodatkowo lubię posypać posiekaną natką pietruszki.
Nadmiar zupy możesz oczywiście zawekować w słoikach i przechowywać na później w lodówce. Polecam mój wcześniejszy wpis wekowanie zup.

Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.