Aperol spritz

4 min read
Aperol Spritz

Poznaj sprawdzony przepis na najpopularniejszy, włoski drink Aperol spritz. Podaję go w dużym kieliszku do wina i dekoruję plastrem pomarańczy. Bazą drinku są wytrawne, białe wina musujące: Prosecco i Aperol oraz woda gazowana. Idealnie sprawdzi się w upalne dni oraz podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Zobacz jak w prosty sposób zrobić Aperol spritz.

Jak smakuje drink Aperol spritz?

Drink jest goryczkowaty z nutą ziół, winogron, rabarbaru i pomarańczy. Charakterystyczne są także bąbelki, które niewątpliwie nadają niezapomnianych doznań. Aperol spritz jest mocno schłodzony, dzięki czemu przede wszystkim idealnie schładza w upalne dni. Włosi doskonale wiedzą, jak radzić sobie z upałami. Ma przy tym nie dużą zawartość alkoholu. Zastanawiasz się jak zrobić najpopularniejszy drink we Włoszech na wspaniałą imprezę?

Składniki:

Wina wytrawne oraz woda gazowana do drinka muszą być mocno schłodzone. Z podanych składników powinno wyjść 10 fantastycznych w smaku drinków Aperol spritz. Ilość dopasowuję oczywiście do wielkości lampek wina. Składniki zapewne znajdziesz w każdym markecie.

  • 750 ml wytrawnego, białego wina Prosecco (może być: brut, extra dry, dry, demi-sec)
  • 500 ml Aperol
  • 250 ml wody mocno gazowanej
  • 2 średnie pomarańcze
  • 10 kostek lodu

Opcjonalnie i dodatkowo: 10 zielonych oliwek oraz 10 wykałaczek do nabicia oliwki i pół plasterka pomarańczy)

Składniki w wersji 3:2:1 proporcjonalne na 1 porcję.

Zazwyczaj nie potrzebujemy dużej ilości drinków. Wówczas skorzystaj z następujących proporcji:

  • 3 części czyli 75 ml wytrawnego, białego wina Prosecco
  • 2 części czyli 50 ml Aperol
  • 1 część czyli 25 ml wody mocno gazowanej
  • pół plastra pomarańczy
  • 1 kostka lodu

Opcjonalnie i dodatkowo: Do każdego drinka 1 zielona oliwka oraz 1 wykałaczka do nabicia oliwki i pół plasterka pomarańczy)

włoski drink Aperol Spritz

Sposób wykonania drinku Aperol spritz.

Schłodzony Aperol spritz w połączeniu z Prosecco i pomarańczą smakuje jak wyśmienity tonik pomarańczowy. Dodatek wody gazowanej sprawia, że drink nie jest za słodki. Idealnie schładza w upalne dni. Drink jest bardzo łatwy do przygotowania. Sprawdź jak w zaledwie 3 krokach go przygotować.

Krok 1. Wina oraz wodę gazowaną przede wszystkim mocno schładzam w lodówce. Przygotowują także wcześniej kostki lodu.

Krok 2. Do dużego kieliszka od wina wkładam kostkę lodu. Wlewam zachowując proporcje ze składników przykładowo: 75 ml wytrawnego wina Prosecco, 50 ml wytrawnego wina Aperol oraz 25 ml wody gazowanej. Pamiętaj oczywiście o zachowaniu wolnego miejsca w lampce.

Krok 3. Pomarańczę myję i kroję w plastry. Do każdego drinka wkładam na wierzch pół plasterka pomarańczy do dekoracji i walorów smakowych. Pomarańcza to oczywiście obowiązkowy element Aperol spritz. Zapewne możesz pół plasterka nadziać na wykałaczkę wraz z oliwką. Oryginalnie Włosi do każdego drinka dodają nadzianą na wykałaczkę oliwkę oraz pół plasterka pomarańczy. Ja jednak preferuję Aperol spritz bez dodatku oliwki.

PS. Znane są także wersje w proporcjach 1:1:1 czyli 75 ml Prosecco, 75 ml Aperol i 75 ml wody gazowanej. Zachęcam do własnych eksperymentów i podzielenia się wrażeniami w komentarzach.

Aperol spritz czyta się po polsku: Aperol sprits.

Historia drinku Aperol spritz.

Włoskie wino Prosecco jest bazą do wielu drinków. W połączeniu z Aperol tworzy najpopularniejszy drink we Włoszech.

Najpopularniejszym drinkiem we Włoszech jest Aperol spritz. Powstał w Wenecji w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Od tego czasu zdążył zawojować cały świat.

Jako ciekawostkę dodam, że w dniu 29.06.2012r. w Wenecji na placu Świętego Marka 2.300 osób wzniosło toast przy użyciu drinka Aperol spritz. Tym samym Włosi pobili rekord Guinnessa w nietypowej dziedzinie.

Aperol czyli Aperitif znaczy doskonały. Jest mieszanką wielu ziół oraz korzeni. Charakteryzuje się jasno czerwoną barwą oraz słodko, gorzko, ziołowym smakiem.
Aperol to 11% czerwone wino pochodzące z Padwy, włoskiego miasta zlokalizowanego na północy kraju w regionie Wenecji.

Koniecznie sprawdź w upalne dni, jak smakuje Aperol spritz 🙂

Polecam Porterówkę – kultowy trunek z czasów PRL:

Aperol i Prosecco – cena w Lidlu i Biedronce.

Aperol 0,7 L w Biedronce kosztuje około 55 zł (maj 2021r.) w promocji 45 zł. W Lidlu dostępny jest pod nazwą Biterol za niecałe 20 zł. Nie radzę oszczędzać. Wraz z niską ceną zamiennika idzie kiepska jakość. Biterol ma z pewnością wyczuwalnie mniej goryczy i wyraźniejszy smak ziół. W Tesco cena katalogowa 65 zł, a w promocji około 38 zł.

Prosecco 0,7 L w Biedronce oraz Lidlu kosztuje około 20 zł (maj 2021r).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *