Sernik Izaura

5 min read
Sernik Izaura

Dwukolorowy Sernik Izaura znany jest mi z dzieciństwa. Niezapomniany smak czekolady i sernika w jednym deserze, który zawsze wychodzi. Popularność ciasta Izaura przypadała na lata 80 XX wieku. Nazwa nawiązuje do popularnego wówczas serialu „Niewolnica Isaura”. W jednym wypieku na dużej blaszce mamy połączenie murzynka z kremowym sernikiem. Ciasto jest pyszne, idealne na rodzinne spotkania przy filiżance kawy lub herbaty.

Uwielbiam piec sernik oczywiście na dużą blachę. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo sprawdzonych przepisów na sernik. Dziś prezentuję coś wyjątkowego, mój smak dzieciństwa Sernik Izaura. Deser łączy w sobie wilgotne ciasto czekoladowe, puszysty sernik oraz polewę czekoladową na wierzchu. Sernik możesz piec przez cały rok. Idealnie sprawdzi się na świąteczny stół: Wigilię, Wielkanoc, imieniny, urodziny oraz każde spotkanie w gronie najbliższych. Ciasto smakuje dorosłym oraz dzieciom i szybko znika z talerza. Dlatego piekę go proporcji na dużą blachę. Przepis jest bardzo prosty. Sprawdź!

Składniki:

Podane składniki są na dużą blachę o wymiarach 24cm na 35cm. Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność Sernika Izaura: 355 kcal / 100g. Czas wykonania 60 minut. Czas pieczenia około 70 minut.

Masa na ciasto czekoladowe.

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320g)
  • 3/4 szklanki cukru (180g)
  • 20 g cukru waniliowego
  • 5 jajek (średniej wielkości)
  • kostka masła extra 82% (200g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek wody
  • szczypta soli do ubicia białek

Masa serowa.

  • 1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka (nie może być rzadki) lub 2-3-krotnie zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
  • pół kostki masła (100g)
  • 3 jajka średniej wielkości
  • pół szklanki cukru (115g)
  • 20g cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g) ewentualnie skrobi ziemniaczanej wraz z 4 kroplami olejku waniliowego

Dodatkowo: polewa czekoladowa i ewentualnie wiórki kokosowe. Zapewne pasować będą także kawałki orzechów włoskich lub płatki migdałów do posypania.

Sernik Izaura z filiżanką kawy

Sposób wykonania sernika Izaura.

Do upieczenia ciasta potrzebować będziesz dużej blachy (u mnie o wymiarach 24cm na 35cm). Przed przystąpieniem do pieczenia sernika, oczywiście zalecam przeczytać cały opis.

Przygotowuję ciasto czekoladowe.

Krok 1.
Do garnuszka wrzucam: 200g masła, 180g cukru, 20g cukru waniliowego oraz 3 łyżki kakao. Podgrzewam na małym ogniu, aż masło i cukier się rozpuści. Całość mieszam do połączenia kakaowej masy. Podczas podgrzewania i mieszania masa kakaowa oczywiście nie może się zagotować. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiam garnuszek do ostudzenia.

W tym czasie przesiewam 2 szklanki mąki pszennej (320g) z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Oddzielam białka i żółtka z 5 jajek. Gdy masa kakaowe ostygnie, dodaję 5 żółtek oraz 6 łyżek wody. Całość mieszam za pomocą łyżki lub szpatułki i wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam za pomocą szpatułki bądź miksera oczywiście na małych obrotach.

Krok 2.
W oddzielnej misce ubijam mikserem na najwyższych obrotach 5 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę. Uważaj by nie ubijać zbyt długo, aby nie przebić pęcherzyków powietrza w gęstej masie białkowej.

Ubitą pianę z białek za pomocą szpatułki dodaję do przestudzonej masy czekoladowej i oczywiście delikatnie mieszam do połączenia w jednolita masę.

Krok 3.
Dużą blachę o wymiarach 24cm na 35cm wyścielam papierem do pieczenia. Aby papier ładnie przylegał do boków formy, zapewne możesz boki wysmarować tłuszczem (olej, masło lub margaryna – idealnie nadają się do wysmarowania blachy). Czekoladową masę wylewam na przygotowaną blachę. Na koniec wyrównuję.

Przygotowuję masę serową.

Krok 4.
Pół kostki masła (100g) roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam do ostudzenia.
Do wyższej miski wbijam 3 jajka, wsypuje pół szklanki cukru (115g) oraz 20g cukru waniliowego i całość ucieram mikserem do dużych obrotach. Następnie wlewam ostudzone i roztopione masło. Całość miksuję oczywiście na wysokich obrotach przez około 3 minuty. Następnie cały czas mieszając na małych obrotach dodaję po łyżce twaróg z wiaderka. Musi być oczywiście dobrej jakości twaróg z wiaderka lub 2-3-krotnie zmielony twaróg tłusty/półtłusty, jeśli chcemy by ciasto było smaczne i dobrze się upiekło. Gdy dodam cały twaróg, miksuje jeszcze przez chwilę na małych obrotach.

Krok 5.
Do masy serowej wsypuje opakowanie budyniu waniliowego 40g (możesz je zapewne zastąpić skrobią ziemniaczaną wraz z 4 kroplami olejku waniliowego). Za pomocą szpatułki mieszam do połączenia się składników. Możesz oczywiście przez 30 sekund miksować na wolnych obrotach.

Krok 6.
Powstałą masę serową wylewam na masę ciasta czekoladowego i wyrównuję warstwę wierzchnią.

Piekę dwukolorowy sernik.

Krok 7.
Piekarnik nagrzewam do 160 stopni C. Dużą blachę ciasta wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w środkowej części piekarnika bez termoobiegu z opcją grzałki góra i dół przez około 65-70 minut. Po upieczeniu, nie otwierając drzwiczek piekarnika, pozostawiam sernik jeszcze na 20 minut. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika.

Krok 8.
Po ostudzeniu zdejmuję boki blachy, usuwam papier do pieczenia i kładę ciasto na blachę do dalszego studzenia.

Po ostudzeniu oczywiście polewam sernik polewą czekoladową (do wyboru 3 możliwości zrobienia polewy czekoladowej) i oprószam do dekoracji: wiórkami kokosowymi, kawałkami orzechów włoskich lub płatkami migdałów. Sernik Izaura najlepiej smakuje przede wszystkim po schłodzeniu przy filiżance kawy lub herbaty :). Przechowuje go w chłodnym miejscu. Szybko znika z talerza 🙂 Smacznego.

Zobacz także sernik na zimno z mascarpone

sernik na zimno z mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *