Ciasteczka owsiane FIT
4 min readDziś zapraszam na ciasteczka owsiane FIT, czyli proste, szybkie i bez: cukru, mąki (glutenu) tłuszczu. Ciasteczka owsiane z bananem, miodem oraz rodzynkami lub żurawiną. Wymieszaj składniki w 5 minut i upiecz FIT przekąskę. Ciastka pięknie pachą i smakują obłędnie. Jeśli dbasz o linię lub jesteś na diecie, to pokochasz FIT ciasteczka owsiane od pierwszego kęsa.
Bardzo lubię ciasteczka, ponieważ są szybkie i proste w wykonaniu. Stanowią dla mnie świetną przekąskę, gdy tylko mam ochotę na coś smacznego, pożywnego no i oczywiście słodkiego. Ostatnio piekłam klasyczne ciasteczka owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną, a dziś zapraszam na wersję FIT bez cukru i mąki. Będą za to: banan, rodzynki lub żurawina oraz miód.
FIT ciasteczka owsiane – składniki.
Szklanka ma pojemność 250ml. Z podanych proporcji wyszło mi 15 ciasteczek.
- 200g płatków owsianych (1 i 1/2 szklanki) *
- 200g dojrzałych bananów (2 średnie banany)
- 3 łyżki miodu (około 50g)
- garści ulubionych owoców suszonych (np. rodzynki, morele, żurawina)
- garści ulubionych pestek (np. słonecznika, dyni, sezam…)
Jeśli użyjesz płatków gluten free, to otrzymasz ciasteczka bezglutenowe.
Sposób wykonania FIT ciasteczek owsianych.
Do wykonania dietetycznych ciasteczek owsianych potrzebować będziemy blendera (lub widelca) oraz piekarnika. Jeśli chcesz możesz także użyć młynka (np do kawy) lub blendera w celu rozdrobnienia płatków owsianych.
Banany rozdrabniam blenderem na puree. Możesz także użyć zwykłego widelca do rozgniecenia.
Do miski z masą bananową wrzucam 1 szklankę płatków owsianych (około 133g). Pół szklanki (około 67g) płatków owsianych rozdrabniam za pomocą blendera lub młynka do kawy i wsypuję do miski z płatkami i bananami. Dzięki zmieleniu, ciasteczka będą miały bardziej zwartą strukturę. Możesz pominąć mielenie, zmielić wszystkie płatki lub pół na pół. Ciasteczka wyjdą za każdym razem, będą miały tylko inną strukturę.
Wsypuję ulubione owoce suszone. Możesz je lekko posiekać nożem. Wsypuję ulubione pestki. Dodaję miód i całość mieszam do powstania jednolitej masy. Masa owsiana jest gęsta i lekko klejąca.
W zależności od tego jakiego użyjesz miodu, zmienisz smak i kolor ciasteczek. Ja staram się używać neutralnego w smaku i zapachu wielokwiatowego miodu wiosennego. Jeśi dodasz miodu ze spadziowego lub nektarowo spadziowego otrzymasz ciemniejszy kolor i wyrazistszy smak ciasteczek.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Na blachę wyścielam papier do pieczenia. Za pomocą łyżki lub namoczoną ręką nakładam na blaszkę porcje ciasteczek. Pozostawiam około 2-3 cm luzu między nimi, ponieważ podczas pieczenia mogą lekko urosnąć i rozlać na boki. Spłaszczam na grubość 1,5 cm i wyrównuję okrągły kształt.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut bez termoobiegu z opcją grzałek góra i dół. Ciasteczka są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Nie są chrupiące, ponieważ nie dodajemy do nich mąki. Jeśli chcesz chrupiące ciasteczka owisane to polecam:
Po upieczeniu umieszczam je na kratce w celu ostygnięcia i odparowania. Osoby dbające o linię lub będące na diecie, pokochają FIT ciasteczka owsiane od pierwszego kęsa. Ciasteczka zjadamy całą rodziną zaraz po upieczeniu i ostygnięciu. Jeśli coś nam zostaje, to przechowuję do kilku dni w szczelnie zamkniętym, szklanym opakowaniu.
PS. Do ciasteczek możesz oczywiście dodać takie dodatki jak: pokruszona czekolada, wiórki kokosowe, orzechy, pestki słonecznika. Ciasteczka są świetna przekąską dla dzieci oraz dorosłych.
Co można zamiast miodu do ciasteczek owsianych? Ile w gramach bakalii orzechów itp w sumie włożyć do masy?
Miód można zastąpić cukrem. Bakalię podaję na garści, nie odmierzam co do grama. Proszę dodać po łyżce wymieszać i jeśli masa jest nadal klejąca, to dodać dodatkowe bakalie.