Ciasteczka owsiane z żurawiną Ewy Wachowicz

3 min read
ciasteczka owsiane z żurawiną Ewy Wachowicz

Ciasteczka owsiane z żurawiną Ewy Wachowicz są chrupiące i zachwycają swoim smakiem. Są tak pyszne, że znikają z talerza jeszcze ciepłe.

Ciasteczka owsiane to uniwersalna przekąska, którą możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Tym razem polecam z żurawiną według przepisu Ewy Wachowicz.

Zobacz także:

Ciasteczka owsiane są proste, szybkie, tanie i przede wszystkim pyszne. Kaloryczność: 370 kcal w 100g ciasteczek.

Ciasteczka owsiane z żurawiną – składniki.

Szklanka to pojemność 250ml. Masło oraz jajko powinno być w temperaturze pokojowej.

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru (pani Ewa użyła brązowego)
  • 1/4 szklanki – cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PS. Ewa Wachowicz do ciasteczek owsianych dodała także 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ja to pominęłam, ale jeśli chcesz to oczywiście dodaj, tak jak w oryginalnym przepisie. Dodałam za to garść pestek z dynii.

na zdjęciu ciasteczka owsiane z żurawiną

Sposób wykonania ciasteczek owsianych z żurawiną.

Do miski wrzucam masło w temperaturze pokojowej (jeśli masz prosto z lodówki do roztop w rondelku i ostudź). Wsypuję cukier, cukier puder oraz waniliowy i wbijam jajko. Całość miksuję na puszystą masę. Wsypuję mąkę, płatki owsiane oraz proszek do pieczenia. Ponownie mieszam (ręką, łyżką lub na wolnych obrotach miksera) do połączenia składników.

Następnie wsypuję żurawinę i orzechy (Pani Ewa dodała tutaj także 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej). Wyrabiam ciasto ręcznie lub mikserem na nie dużych obrotach. Ciasto jest oczywiście lekko lepkie. Jeśli masz czas, to schłodź ciasto w zamrażalniku przez 10 minut.

Piekarnik nagrzewam do 150 stopni C. Blaszkę wyścielam papierem do pieczenia. Zwilżam ręce w wodzie. Z ciasta wyrywam kawałki o wielkości orzecha włoskiego i formuje kulki, które układam na blaszce. Każdą kulką przygniatam na grubość 1cm i formuję okrągły kształt. Zachowuję odstęp między ciasteczkami, które podczas pieczenia lekko urosną i potrzebują przestrzeni, aby się nie skleiły.

na zdjęciu ciasteczka owsiane zaraz po upieczeniu
Ciasteczka owsiane z żurawinę EWy Wachowicz zaraz po upieczeniu.

Piekę w temperaturze 150 stopni C przez około 20 minut bez termoobiegu w grzałkami góra i dół.

Piekłam te ciasteczka już wielokrotnie. Znikają z talerza jeszcze ciepłe. Za każdym razem wychodzą przepyszne i przede wszystkim chrupiące. Smacznego.

Polecam także klasyczne ciasteczka owsiane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *