Surówka z białej rzodkwi z jogurtem

3 min read
surówka z białej rzodkwi

Soczysta surówka z białej rzodkwi to szybka i prosta propozycja do obiadu. Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Jesienią bardzo często sięgam po białą rzodkiew, która w połączeniu z jogurtem, śmietaną lub majonezem tworzy idealną słodko-kwaśną kompozycję.

Surówka polecana jest w diecie: wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Z kilku podstawowych składników przygotujemy smaczną przystawkę do obiadu. Jeśli masz białą rzodkiew to zachęcam do przygotowania tej błyskawicznej surówki.

Kaloryczność: 80 kcal w 100g. Biała rzodkiew ma zaledwie 12 kcal w 100g.

Surówka z białej rzodkwi – składniki.

  • 500g białej rzodkwi
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego *
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego np domowy ocet jabłkowy
  • łyżeczka płynnego miodu lub cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • Jogurt naturalny możesz zastąpić także: kwaśną śmietaną 18% lub majonezem.

PS. Warto przy składnikach napisać kilka słów o białej rzodkiewce. Jest ona podłużna jak marchewka, tylko że biała. Nie pomyl jej z białą rzepą, która jest okrągła i zdecydowanie mniej ostra w smaku 🙂

surówka z białej rzodkwi do obiadu

Sposób wykonania surówki z białej rzodkwi.

Do przygotowania surówki potrzebować będziemy dużej miski, noża lub skrobaczki do warzyw.

Białą rzodkiew myję i obieram. Najlepiej wykorzystać do tego skrobaczkę do warzyw. Obrane warzywo ścieram na grubych oczkach tarki. Rzodkiew jest bardzo soczysta, dlatego odciskam i zlewam nadmiar soku.

Do tak przygotowanej rzodkwi dodaję jogurt naturalny. Możesz oczywiście użyć majonezu lub śmietany, jeśli lubisz w proporcji 1 do 1. Całość mieszam łyżką. Oprószam solą oraz pieprzem, wlewam sok cytryny i ocet jabłkowy. Dodaję łyżeczkę miodu (jeśli jest skrystalizowany to należy go rozpuścić w kąpieli wodnej). Jeśli nie masz miodu, to daj łyżeczkę cukru.

Całość mieszam ze sobą i umieszczam w lodówce w celu schłodzenia. Przed podaniem do drugiego dania, mieszam łyżką, aby połączyć rozwarstwione składniki. Smacznego.

na zdjęciu surówka z białej rzodkwi

Wskazówki.

  • Ważne jest odciśnięcie soków oraz dodanie soli na samym końcu tuż po wymieszaniu rzodkwi z jogurtem. W przeciwnym razie surówka byłaby gorzkawa.
  • Do surówki z białej rzodkwi możesz także dodać jabłko oraz marchewkę. Zachęcam do eksperymentowania ze składnikami.
  • Surówka bogata jest w witaminy oraz sole mineralne.
  • Surówka idealnie pasuje do tradycyjnego obiadu z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi, ryżu oraz kaszy. Sprawdzi się do takich dań jak: pyzy ziemniaczane, bitki wołowe, babka ziemniaczana, pierś z kurczaka oraz potraw rybnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *