Nalewka z pigwy – przepis babci

7 min read
nalewka z pigwy

Poznaj szybki i sprawdzony przepis babci na nalewkę z pigwy. Podpowiem jak w bardzo prosty sposób rozdrobnić twarde owoce. Nalewka ma idealnie wyważony słodko kwaśny smak i zawartość procentów. Możesz ją wykonać z cukrem lub po staropolsku z miodem. Świetnie się sprawdzi w mroźne, zimowe dni.

Do przygotowania nalewki możecie użyć pigwy lub pigwowca japońskiego. Czym się różnią te owoce, dowiesz się także w poniższym przepisie. Moja babcia robiła zawsze nalewkę z owoców pigwowca, który rośnie przy domu. Gdy tylko miała możliwość, robiła nalewkę pigową z miodem. Zobacz przepis babci na nalewkę z pigwy. Pokażę także jak rozdrobniam twarde owoce!

Każdej zimy czekam na nalewkę z pigwy ponieważ:

  • to sprawdzony, tradycyjny przepis babci,
  • mogę zamiennie używać owoców pigwy i pigwowca,
  • smakuje mi z dodatkiem miodu,
  • świetnie rozgrzewa w mroźne dni.

Kaloryczność: od 80 do 110 kcla w 100ml w zależności od ilości dodanego cukru lub miodu.

Nalewka z pigwy czy pigwowca? Czym różnią się te owoce?

Nalewkę zrobisz zarówno z pigwy jak i z pigwowca. Pigwa i pigwowiec są ze sobą mylone. W naszych ogrodach najczęściej rosną pigwowce japońskie. Są to 1 – 1,5 metrowe krzewy, które kwitną na początku maja. Kwiaty są miododajne o intensywnie czerwonej barwie. Z krzewów pigwowca otrzymujemy na przełomie września i października dojrzałe, żółte owoce wielkości orzecha włoskiego.

Pigwa jest rzadko spotykanym małym krzewem w Polsce. Dorasta do 5 metrów wysokości. Biało różowe kwiaty zakwitają na przełomie maja i czerwca, a dojrzałe owoce o kształcie gruszki i żółtej barwie pozyskujemy na początku listopada.

Owoce obu krzewów posiadają dużą zawartość witaminy C. Są bardzo twarde i nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Należy je przetworzyć w postaci soków lub nalewek. W nalewce bardzo trudno odróżnić smak pigwy od pigwowca. Nalewka z pigwy ma ciemniejszą brunatną barwę, a z pigwowca ma mocniejszy smak. Nalewka z pigwy jest lekko mdła,a z pigwowca kwaskowata. Jeśli nalewkę z pigwowca dosłodzisz to różnice są mało zauważalne. Polecam połączyć pigwę z pigwowcem pół na pół i wydobyć z obu owoców to co najlepsze! Łagodny smak pigwy z charakternym pigwowcem japońskim.

Nalewka z pigwy – składniki.

Szklanka to pojemność 250ml. Nalewkę możesz zrobić z owoców pigwy lub pigwowca. Różnicą są tylko w ilości użytego cukru. Z podanych składników otrzymasz około 1100 – 1250 ml nalewki.

  • 0,8 kg owoców pigwy lub pigwowca (* przemrożonych)
  • cukier (500g dla pigwy, a dla owoców pigwowca 700g) *
  • 500 ml spirytusu
  • szklanka (250ml) przegotowanej i ostudzonej wody

(*) Cukier możesz zastąpić miodem w proporcji 1 do 1. Dokładny opis podałam na końcu przepisu.

(*) Co zrobić, aby pigwa i pigwowiec dały się łatwo kroić? Wiele osób odstraszają przetwory z pigwy/pigwowca z powodu twardości owoców i trudności w ich krojeniu. Mam sprawdzony sposób mojej babci! Otóż pigwa i pigwowiec są cierpkie w smaku. Aby pozbyć się cierpkości, zamrażam całe owoce na około 20-24 godzin. Dzięki mrożeniu tracą swoją cierpkość i przede wszystkim stają się miększe i pozwalają się łatwo kroić niczym jabłka.

na zdjęciu przemrożone owoce pigowca
Owoce pigwowca po 20 godzinach mrożenia.

Sposób wykonania nalewki z pigwy z przepisu babci.

Do przygotowania nalewki z pigwy potrzebować będziemy ostrego noża (tarki lub blendera) oraz dużego słoja o pojemności najlepiej 3 litrów.

Krok 1. Do dużego, czystego (najlepiej wyparzonego) słoja wlewam spirytus i wodę. Mieszam łyżką, by powstał jednolity alkohol o mocy około 70%.

Krok 2. Owoce pigwy/pigwowca wyciągam z zamrażarki Dzięki mrożeniu stają się kruche i miękkawe! W bardzo prosty sposób ostrym nożem kroję na pół i ćwiartki niczym miękkie jabłka. Wydłubuję i usuwam pestki. Możesz to zrobić łyżką, nożem lub tak jak ja za pomocą palców. Palcami zdecydowanie wygodniej wyjmować pestki.

pestkówka

Nie wyrzucaj pestek. Zrobisz z nich pestkówkę – domowe Amaretto.

Nalewka z pestek pigwy

na zdjęciu pokrojone w ćwiartki owoce pigowca
na zdjęciu owoce pigowca pigowca bez pestek

Ćwiartki pigwowca kroję drobne plasterki, aby jak najwięcej wyciągnąć aromatu z twardych owoców. Umieszczam je w słoju z alkoholem. Plastry pigwy należy ugnieść w słoju i powinny być oczywiście przykryte alkoholem. Jednak jak część będzie wystawać, to nic złego się nie stanie. Przy moich proporcjach podanych w składnikach, alkohol idealnie zakrywa pokrojone owoce.

PS. Jeśli masz problemy z pokrojeniem pigwy / pigwowca i nie masz czasu na mrożenie, to możesz także zetrzeć go na grubych oczkach tarki lub użyć blendera. Nalewka będzie bardzo aromatyczna, jedynie trzeba będzie to dokładniej klarować.

na zdjęciu pokrojone kawałki pigwy
na zdjęciu nalewka z pigwy tuż po zrobieniu
Nalewka z pigwy zalana alkoholem i przed dosłodzeniem.

Krok 3. Słoik zakręcam nakrętką i odstawiam do kuchennej szafki na 6 – 8 tygodni.

Krok 4. Po 6 – 8 tygodniach maceracji zlewam płyn do butelki. Pozostałe w słoju plasterki pigwy zasypuje cukrem. Owoce pigwowca są kwaśniejsze od pigwy, dlatego wymagają większej ilości cukru. Butelkę odstawiam do szafki kuchennej. Słoik trzymam w widocznym miejscu. Cukier po 2 – 3 dniach rozpuści się w słoiku z pigwą i wyciągnie pozostały aromat, soki oraz część alkoholu. Całość przecedzam z kawałków owoców pigwy oraz osadów. Syrop cukrowy po 2-3 dniach zlewam do odstawionej wcześniej butelki. Całość mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 4 do 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka z pigwy bogata w witaminę C, będzie nas doskonale rozgrzewać w mroźne, zimowe dni. Im dłużej naleweczka leżakuje w piwnicy, tym głębszego koloru i oczywiście smaku nabiera.

Naturalna nalewka z pigwy podczas dojrzewania, klaruje się i ma mętny osad. W niczym on nie przeszkadza, ale zalecam kilkukrotne zlewanie np przez gazę, aby otrzymać klarowną nalewkę.

Staropolska nalewka z pigwy z miodem – przepis babci.

Moja babcia wykonywała także nalewkę z pigwy na miodzie. Sposób wykonania jest identyczny dla opisanych kroków 1 – 3. Mała zmiana jest przy dosładzaniu w kroku 4.

Po okresie 6-8 tygodni maceracji zlewamy do nowego słoika płyn z esencją pigwy. Dodajemy od 0,5 do 1 kg miodu (1 kg miodu to równowartość 720ml), mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. W pierwszym słoju zostają nam plastry owoców, które posiadają dużo aromatu i soku pigwy. Aby ich nie tracić, babcia zasypywała odsączone plastry pigwowca nie dużą ilością cukru. Wystarczy około 3-4 łyżek na podane proporcje 1 kg owoców pigwy. Cukier doskonale wydobywa soki i aromaty z owoców. Syrop cukrowy, rozpuszczony w soku, zlewamy po 2-3 dniach do słoja z miodową esencją. Całość mieszamy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na 4 – 6 miesięcy w chłodne miejsce.

Osoby nie mogące stosować cukru w swojej diecie, mogą pominąć zasypywanie plastrów pigwy cukrem. Możesz zalać plasterki pigwy częścią miodu i w ten sposób wydobyć pozostały sok. Plastry pigwy muszą postać w miodzie przez klika tygodni, aby wydobyć to co cukier robi w kilka dni. Następnie należy dokładnie wycisnąć syrop miodowy od pozostałości owoców. Wybór pozostawiam Tobie :-). Ja robię nalewkę tak jak moja babcia.

Nalewka na bazie miodu jest szlachetniejsza w smaku.

Sprawdź także jak zrobić miód pitny oraz inne nalewki popularne w Polsce:

PS. Plasterki pigwowca możesz wyrzucić lub wykorzystać jako dodatek do ciasta np keks z bakaliami. Pestki pigwy można też zalać alkoholem ok 50- 70 % i odstawić na kilka miesięcy. Otrzymamy trunek podobny do Amaretto idealny przede wszystkim do nasączania ciast. Sprawdź nalewkę z pestek pigwy.

13 thoughts on “Nalewka z pigwy – przepis babci

  1. Dzięki za bardzo dobry przepis. Jedynie co można poprawić to „pigowiec” zmienić na poprawną nazwę czyli „pigwowiec”. Pewnie gdzieś zagubiło się „w”.

  2. dwie sprawy. nalewka to owoce zalane alkoholem. a owoce zasypane cukrem i pozniej sok i owoce po cukrze zalane alkoholem to juz jest wódka smakowa. tez smaczna. ale na pewno nie nalewka. a drugie skad nazwa pigowiec? to jakas nazwa regionalna?. to jest pigwowiec japoński

    1. Z tego by wynikało, że przepis mojej babci to 100% nalewka. W moim domu miękkie owoce takie jak maliny, wiśnie zasypujemy cukrem. Powód oczywisty lepiej puszczają sok.
      Owoce twarde takie jak aronia czy pigwa / pigwowiec zalewamy alkoholem, a potem dopiero dosłądzamy.
      Niefortunna literówka została już poprawiona. Pozdrawiam.

  3. Właśnie zalałem pokrojone owoce spirytusem. Za 6-8 tygodni zleję spiryt do butelki a do owoców dodam cukier. Po jakim czasie syrop cukrowy przelać do wcześniej odlanego spirytusu?

  4. Trzymając się terminów tzn. startując w październiku 6-8 tygodni maceracji + wyslodzenie + 6 miesięcy dojrzewania daje nam czerwiec więc już TEJ zimy raczej nie zdążymy się nią rozgrzać jak w przepisie…

    1. Degustujemy się zaszłorocznymi nalewkami, podobnie jak wino nie piejmy zaraz po skończeniu fermentacji.
      Kto mało cierpliwy może degustować się po 3 miesiącach. Nikt nie broni.

  5. Pani Aniu. Proszę powiedzieć ile uzyskamy nalewki.

    __ania-gotuje.pl:
    Dopisałam właśnie do przepisu „około 1100 – 1250 ml nalewki”. Pozdrawiam i życzę aromatycznej naleweczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *