Nalewka z pestek pigwy

4 min read
nalewka z pestek pigwy

Nie wyrzucaj pestek po przerobieniu owoców pigwy. Zrobisz z nich domową nalewkę pestkówkę, która smakiem i aromatem nie odbiega od Amaretto. Ma słodko gorzki smak i bursztynowy kolor. Nalewka z pestek pigwy jest bardzo prosta i szybka do zrobienia.

Podczas przerabiania owoców pigwy czy pigwowca na przetwory lub nalewkę, pozostaje mi sporo pestek. W zeszłym roku robiąc nalewkę z pigwy, postanowiłam zalać wydłubane pestki alkoholem. Nie spodziewałam się, że otrzymam domowe Amaretto o słodko gorzkim i migdałowym smaku. Idealnie nadaje się do nasączanie biszkoptów na tiramisu lub do zrobienia drinku z sokiem pomarańczowym.

Nalewka z pestek pigwy – składniki:

  • pestki z 1 kg pigwy lub pigwowca
  • 200 ml alkoholu o mocy około 48 % (np 100 ml spirytusu i 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody)
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru (trzcinowego lub białego)

Oprócz pestek pigwy czy pigwowca możesz także dodać pestki z jabłek. Typowe Amaretto powstaje w procesie maceracji migdałów. Jednak migdały dostępne na naszym rynku są konserwowane. Dlatego wolę użyć świeżych pestek pigwy, pigwowca lub jabłek. One także nadają migdałowego smaku.

Cukier trzcinowy lub miód nadaje bursztynowego koloru. Możesz też cukier biały poddać karmelizacji (podgrzej cukier na patelni, aż zmieni kolor). Jeśli masz, polecam też użyć ciemnego miodu (lipowy, wielokwiatowy letni, spadziowy lub spadziwo nekatorowy), który nada ciemniejszego koloru.

na zdjęciu nalewka z pigwy w pionie

Jak zrobić nalewkę z pestek pigwy?

Do przygotowania nalewki potrzebować będziemy przede wszystkim: słoika o pojemności około 500 ml oraz sita.

Krok 1.

na zdjęciu pokrojona pigwa
Pestki wydobywam z pokrojonej pigwy.


Wydrążone pestki zalewam alkoholem. Odstawiam do szafki kuchennej (ciemne miejsce o temperaturze pokojowej) do maceracji na minimum 4 tygodnie. Im dłużej tym lepiej. Ja najczęściej pozostawiam na minimum pół roku.

na zdjęciu pestki pigwy w nalewce
Nalewka z pestek pigwy po roku maceracji.

Krok 2.
Odsączam na sicie nalewkę z pestek. Następnie dodaję cukru lub miodu. Całość mieszam do rozpuszczenia się cukru lub miodu. Ja do nalewki dodałam jasnego miodu wielokwiatowego (taki akurat miałam pod ręką).

Krok 3.
Nalewkę przelewam do buteleczki lub słoika. Odstawiam w ciemne miejsce na kilka tygodni, aby dojrzała. Pestkówka ma mocno wyczuwalny smak i zapach migdałów. Jest przyjemna w smaku. Na zdjęciu może nie widać odcieni, ale kolor porównałabym do soku z jabłek.

Na co pomaga nalewka z pestek pigwy?

Jak już wspomniałam na samym początku, domowe Amaretto wykorzystuję do nasączania biszkoptów do Tiramisu. Możesz też kieliszek nalewki wlać do szklanki z sokiem pomarańczowym i otrzymasz pyszny drink.

Oprócz walorów smakowych, pestkówka ma także walory lecznicze. Na temat spożywania pestek zdania są podzielone. Są osoby, które będą się upierały, że pestki zawierają kwas pruski, który w przewodzie pokarmowym zamienia się w cyjanowodór.

Z drugiej strony przeważają pozytywne głosy. Nasze babcie robiły przetwory z owoców razem z pestkami i nikomu nie wyrządzało to szkody. Na znanym serwisie poradnikzdrowie.pl możemy przeczytać:
Surowcem leczniczym są również nasiona pigwy. Macerat lub napar z nasion pigwy złagodzi niestrawności, a także pomoże pozbyć się zgagi i refluksu. Są zalecane również przy nadmiernej fermentacji jelitowej i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, uszkodzeniach śluzówki żołądka.

Cóż mogę powiedzieć? Wszystko zależy od ilości oraz umiejętnego przygotowani. Cytując słowa Paracelsusa:

Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę” widzimy, że prawda leży po środku i zawsze należy zachować umiar oraz rozsądek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.