Keto jajecznica z boczkiem, fetą i szpinakiem

3 min read
keto jajecznica z boczkiem fetą i szpinakiem

Jajecznica z boczkiem, fetą i szpinakiem to szybkie danie na pożywne śniadanie lub kolację. Potrawa nie tylko dla osób będących na diecie ketogenicznej. Polecam każdemu komu znudziła się tradycyjna jajecznica. Koniecznie sprawdź jak smakuje połączanie fety, boczku oraz szpinaku w jajecznicy. Dowiedz się jak usmażyć idealna jajecznicę.

Czas potrzebny na przygotowanie: 5 minut.
Wartość energetyczna:

  • Kalorie: 380 kcal w 100g.
  • tłuszcze: 35g
  • białko: 20g
  • węglowodany: 3g
  • błonnik: 1g

Składniki:

  • 3 średnie jajka
  • 100g słoniny
  • 150g boczku
  • 100g fety
  • garść szpinaku

Do smaku:

  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób wykonania jajecznicy

Jajka w temperaturze pokojowej wbijam do kubka. Jeśli masz jajka wprost z lodówki, wyjmij je, wbij do kubka i poczekaj przed smażeniem minimum pół godziny. Na desce kroję w drobną kostkę słoninkę oraz boczek.

Na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojoną słoninkę z boczkiem. Przesmażam mięsko, następnie wrzucam posiekany szpinak. Całość smażę do czasu, aż słoninka z boczkiem skurczą się i zarumienią. Szpinak odparuje i również zmniejszy swoją objętość.

Następnie na podsmażane mięsko ze szpinakiem wlewam jajka. Posypuje szczyptą soli i pieprzu. Wrzucam pokrojone kawałki fety. Jajecznicę smażę (szczegóły techniki smażenia poniżej we wskazówkach). Wszystko dokładnie mieszam do czasu aż zetną się białka jajek. Należy uważać by feta nie rozpadła się podczas mieszania.

Wersja II

Zamiast jajecznicy możesz oczywiści zrobić omlet. Po wlaniu jajek na patelnię z mięskiem i szpinakiem, odczekuję chwilę aż spód się zetnie, następnie wrzucam pokrojona fetę. Całość lekko nakłuwam łopatka do mieszania alby się równomiernie ścięło. Następnie przewracam na druga stronę, nie koniecznie w 1 części. Podsmażam z drugiej strony i pożywne danie gotowe.

Smacznego. Jajecznica idealnie pasuje do keto chleba na majonezie. Jajecznica jest moją ulubioną potrawą w keto diecie. Mogę ją przyrządzić na wiele sposobów z mnóstwem składników. Często dodaję zioła, suszone lub świeże pomidory oraz szczypiorek.

Wskazówki jak zrobić najlepszą jajecznicę?

Jajecznica powinna być lekko ścięta. Aby to uzyskać na rozgrzany tłuszcz wlewa jajka w temperaturze pokojowej o pozwalam im się lekko ściąć. Podstawowym błędem jest użycie chłodnych jajek z lodówki. Takie jajka zamiast ładnie się ścinać, porostu przypalają się. Kolejnym błędem jest zbyt szybkie mieszanie jajecznicy. Po wlaniu jajecznicy na patelnię, czekam aż spód się lekko zetnie. Następnie Łopatką delikatnie mieszam w miejscach gdzie białko ścina się bardziej. Na tym etapie nie ruszam żółtek. W miarę potrzeby podnoszę patelnię z ognia, bez zmiany mocy palnika. Dopiero jak białka się w większości zetną naruszam konstrukcję żółtek. W efekcie mam idealnie ściętą, ale nie spaloną jajecznicę. Bardzo często nie ruszam żółtek i całe nie ścięte wykładam na talerz. Polecam taką formę nie ściętych żółtek, gdyż bez kontaktu z wysoką temperaturą zachowują większość witamin i wartości odżywczych.

Do smażenia jajecznicy i nie tylko, polecam używać przede wszystkim patelni żeliwnej. Poza naturalnością żeliwa przemawia do mnie głównie smak. Jajecznica usmażone na żeliwnej patelni nie ma sobie równych.

Jeśli nie podsmażam boczku i słoninki, to smażę jajecznicę na smalcu gęsim lub maśle. Najbardziej smakuje mi na boczku oraz smalcu gęsim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *