Tradycyjny kompot z rabarbaru

2 min read
kompot z rabarbaru

Pyszny i orzeźwiający kompot z rabarbaru, idealny na pierwsze słoneczne dni. Poznaj dwie metody przygotowania tradycyjnego komputu z rabarabaru. Uważam, że obie wersje dają tak samo smaczny napój choć jedną z nich jest dużo bardziej czasochłonna.

Składniki:

Rabarbar jest rośliną odporną na mróz, zatem tym kompotem możemy się cieszyć już w maju.

  • 1 kg rabarbaru ( samych pałek, po odrzuceniu liści i korzenia)
  • 2 litry wody
  • 8 łyżek cukru (wersja uniwersalna, a dla dzieci zalecam dosłodzić)
  • 2 goździki (opcjonalnie)
pyszny kompot z rabarbaru

Sposób wykonania

Rabarbar myję i kroję na 1 cm kawałki. Pałek nie obieram ze skóry, ponieważ kompot z nieobranego rabarbaru ma bardziej wyrazisty smak i dużo ładniejszy kolor.

kroję rabarbar

Istnieją dwie szkoły robienia kompotu z rabarbaru. Uważam, że obie wersje dają tak samo smaczny napój choć jedną z nich jest dużo bardziej czasochłonna.

Gdy dysponuje większą ilością czasu i mam ochotę pobawić się w kuchni, robienie tego kompotu zaczynam od przeznaczenia kawałków rabarbaru w cukrze.
W tym celu całą ilość cukru wsypuję do garnka. Dodaje kawałki rabarbaru i smażę na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści a rabarbar zacznie puszczać sok, zalewam go wodę i gotuje 20 minut.

gotuję kompot


W szybszej wersji robienia kompotu, równie smacznej, do garnka z rabarbarem i cukrem od razu wlewam wodę i gotuję około 20 minut.
Dla smaku można dodać około dwa goździki.

cedzę kompot na durszlaku


Po ugotowaniu, gdy rabarbar jest już całkowicie miękki, kompot przecedzam przez geste sitko. Dodatkowo części rabarbaru ugniatam łyżką, aby wycisnąć z niego wszystko co najlepsze.

szklanka kompotu z rabarbaru


Tak przygotowany kompot podaje na ciepło lub studzę do wymaganej temperatury. Oczywiście kompot możemy dosłodzić do smaku wg uznania. Możemy też dodać plasterki cytryny a brzeg szklanki przyozdobić cukrem.
Rabarbar możemy też gotować w jednym litrze wody, a drugi litr ugotowanej wcześniej i przestudzoną wody dodać po przecedzeniu kompotu przez sitko. Wówczas nie będziemy musieli czekać aż kompot się schłodzi.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *