Krokiety z mięsem mielonym i warzywami

8 min read
krokiety z mięsem mielonym i warzywami

Poznaj krokiety z mięsem mielonym i warzywami, które zachwycą najbardziej wybredne podniebienie. Sekret tkwi w idealnym cieście na naleśniki oraz wilgotnym farszu. Krokiety świetnie smakują z barszczem czerwonym. Zobacz jak krok po kroku w prosty i szybki sposób zrobić pyszne krokiety z mięsem i warzywami.

Krokiety z mięsem i warzywami to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z wczorajszego rosołu :-). Możesz też ugotować dowolne mięso mielone. W składnikach podaję smaczne propozycje zamienników. Krokiety to wdzięczny obiad. Po pierwsze są bardzo szybkie w zrobieniu. Wykonasz je w zaledwie pół godziny. Po drugie można je przechować w lodówce i odgrzać w następnym dniu. Po trzecie wyglądają i smakują inaczej niż codzienny, monotonny obiad. Jeśli już o smaku mowa, to bardzo lubię wilgotny pasztet z mięsa i wilgotny farsz do pierogów lub krokietów. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach połączenia z warzywami oraz rodzaju użytego mięsa, które nie może być za suche.

Krokiety z mięsem mielonym – składniki:

Kaloryczność: 280 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. Składniki na ciasto do naleśników powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej. Z podanych składników otrzymasz około 10 – 12 krokietów.

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki (320 g) mąki pszennej lub tortowej typ 400, 450 lub 500
  • 1 szklanka letniego mleka (możesz zastąpić szklanką wody)
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej (jeśli użyjesz wody niegazowanej, to naleśniki nie będą pulchne)
  • 2 jajka (średnie rozmiar L)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 600 g ugotowanego mięsa (z kurczaka, indyka, wieprzowe lub wołowe)
  • 500 g ugotowanych warzyw (marchewka, cebula, pietruszka)
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Dodatkowo przygotuj także kilka łyżek tłuszczu (smalec gęsi lub olej roślinny) do podsmażenia krokietów. Jeśli lubisz krokiety w panierce, to potrzebne będą też:

  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej (ewentualnie zmielone otręby owsiane)

Jakie mięso do krokietów? Najprościej wykorzystać mięso z ugotowanego już rosołu. Jeśli nie masz, to ugotuj w garnku. Najlepsza jest mieszanka 2 typów mięs (drobiowe, wieprzowe lub wołowe). Ważne jest też, aby mięso nie było ani za chude, ani za tłuste. Dla mnie najlepiej sprawdza się 3/4 mięsa chudego i 1/4 mięsa tłustego.

na zdjęciu krokiety z mięsem mielonym i warzywami w pionie

Sposób wykonania krokietów z mięsem mielonym

Do przygotowania krokietów z mięsem mielonym potrzebować będziemy przede wszystkim: garnka do ugotowania mięsa, noża i deski do krojenia, maszynki do mielenia mięsa, miski, miksera, szerokiej patelni z nieprzywierającą powierzchnią do smażenia naleśników. Mikser możesz zastąpić blenderem lub ręczną trzepaczką kuchenną.
Zanim zaczniesz robić krokiety z mięsem, przeczytaj dokładnie opis wykonania. Podaję istotne szczegóły oraz zamienniki. Dowiesz się także co, kiedy i w jakiej kolejności robić, aby praca w kuchni przebiegła optymalnie bez pustych przebiegów i oczekiwania na poszczególne etapy.

Krok 1. Robię farsz z mięsa mielonego i warzyw.

Warzywa obieram, płuczę pod bieżącą wodą i kroję w mniejsze części. Mięso płuczę w zimnej i bieżącej wodzie.

Do garnka wlewam 3 szklanki wody i wrzucam warzywa oraz mięso. Całość gotuję na wolnym ogniu przez około 90 minut (mięso wołowe, wieprzowe) lub 80 minut (mięso drobiowe). Jeśli łączę gatunki mięs, to drobiowe wrzucam po 10 minutach od gotowania się mięsa wołowego czy wieprzowego. Woda ma lekko bulgotać. W razie potrzeby dolewam wody podczas gotowania.
Po 80 lub 90 minutach odcedzam mięso i warzywa z bulionu. Wywaru nie wylewam i robię z niej zupę. Dodaję gorącą wodę z czajnika i wybrane dodatki. Przykładowo po dodaniu przecieru lub koncentratu, otrzymasz prostą i szybką i zupę pomidorową z przecieru. Dodając ogórki kiszone, otrzymasz aromatyczną zupę ogórkową. Zobacz pozostałe pomysły na zupy domowe.

Odcedzone warzywa oraz mięso odstawiam do ostudzenia. W tym czasie robię ciasto na naleśniki.

Po ostudzeniu mielę mięso i warzywa w maszynce do mielenie na małych oczkach. Dodaję pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Całość mieszam, próbuję smak i ewentualnie doprawiam ulubionymi przyprawami.

Farsz do krokietów jest już gotowy. Możesz do niego dodać także:

  • 100 – 150 g starowanego sera żółtego
  • od 300 do 500 g kapusty kiszonej. Sprawdź przepis na łężnie bieszczadzkie, gdzie użyłam farszu na bazie mięsa i kapusty kiszonej.

Krok 2. Robię ciasto i smażę grube naleśniki

naleśniki

Do miski wsypuję mąkę pszenną, wbijam jajka i oprószam solą. Wlewam olej, wodę gazowaną (możesz zastąpić zwykłą wodą) oraz mleko (jeśli nie masz mleka, to zastąp samą wodą). Woda gazowana sprawia, że ciasto na naleśniki jest puszyste. Dzięki dodaniu do ciasta mleka, naleśniki są elastyczne.
Całość mieszam ze sobą na średnich obrotach miksera do czasu, aż otrzymam gładką konsystencję bez grudek. Otrzymuję ciasto lekko gęstsze niż do typowych naleśników. Dzięki temu mogę usmażyć grubsze naleśniki do krokietów.

Ciasto na naleśniki przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam na 15 – 30 minut, aby odpoczęło. Jeśli wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej, to ten czas możesz skrócić do 10 minut.

Rozgrzaną patelnię (u mnie szeroka o średnicy 24 cm) smaruję lekko tłuszczem. Teoretycznie nie powinno się tego robić, ale jeśli patelnia nie jest nowa, to trzeba lekko natłuścić co 3 – 4 serię smażenia. Za pomocą chochelki rozlewam równomiernie porcję ciasta i smażę z obu stron grubsze naleśniki na krokiety. Naleśników nie zarumieniam, ponieważ będę jeszcze na nich obsmażać krokiety. Pierwszy naleśnik na ogół nie wychodzi i nie ma co się tym przejmować. Kolejne będą już ładnie odchodzić od patelni. Jeśli naleśniki są za grube, to rozcieńczam ciasto wodą. Jeśli natomiast za cienkie, to zagęszczam mąką i oczywiście całość miksuję na średnich obrotach.

Szczegółowy opis zrobienia ciasta i smażenia podaję na Jak zrobić naleśniki? Prosty przepis na naleśniki. Gorąco polecam zapoznać się ze szczegółowymi wskazówkami.

Każdy usmażony naleśnik odkładam na talerz jeden na drugim i przykrywam drugim talerzem lub czystą ściereczką kuchenną. Dzięki temu nie będą obsychać i zachowają miękkość oraz elastyczność.

Krok 3. Nadziewam naleśniki, formuję i smażę krokiety

Gdy mam już gotowy farsz mięsno – warzywny oraz usmażone naleśniki, nie pozostaje mi nic innego, jak uformować i usmażyć krokiety. Możemy zrobić krokiety na 2 sposoby.
Pierwsza i zdecydowanie łatwiejsza metoda polega na nałożeniu 2 – 3 łyżek farszu i równomiernym rozprowadzeniu. Boki naleśnika składam kilka cm do środka i zwijam w rulon. W opisany sposób formuję pozostałe krokiety, aż do wyczerpania składników.
Druga metoda polega na nałożeniu na środek naleśnika 2 – 3 łyżek farszu. Następnie górę oraz dół naleśnika składam do środka i zaczynając od boku naleśnika, składam krokiet.

Uformowane krokiety smażę partiami na patelni o grubym dnie z rozgrzaną 2 lub 3 mm warstwą tłuszczu do czasu, aż będą rumiane. Czas smażenia wynosi około 1 minutę z pierwszej strony oraz 0,5 minuty z drugiej strony. Podaję na gorąco.

na zdjęciu krokiety z mięsem mielonym po przekrojeniu

Wskazówki:

  • Do krokietów oczywiście podaję obowiązkowo kubek gorącego barszczu czerwonego.
  • Krokiety możemy zrobić dzień wcześniej i tylko odsmażyć w dniu obiadu. Krokiety możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.
  • Farsz do krokietów możesz zamrozić. Zamrozić możemy także całe krokiety. Następnie zaraz po wyjęciu z zamrażalnika odgrzewamy na patelni lub w piekarniku w temperaturze około 100 stopni C.
  • Jeśli lubisz, możesz też obtoczyć krokiety w panierce. Na jeden talerz wbijam jajka i roztrzepuję za pomocą widelca, a na drugi bułkę tartą. Każdy krokiet przed usmażeniem obtaczam najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i smażę z obu stron na rumiano.

Krokiety z kapustą i grzybami obowiązkowo robię na święta w grudniu (sprawdź potrawy wigilijne). W przypadku krokietów z mięsem mielonym i warzywami najczęściej wykorzystuję ugotowane do zupy mięso oraz warzywa. Podobnie jest, gdy mam nie wykorzystane pieczarki. Przygotowuję z nich krokiety z pieczarkami. Krokiety wpisują się w filozofię zero waste. Nie marnujmy żywności :-).

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *