Łężnie – kotlety ziemniaczane nadziewane kiszoną kapustą i boczkiem

4 min read
łężnie bieszczadzkie

Poznaj łężnie, czyli bieszczadzkie kotlety ziemniaczane nadziewane kiszoną kapustą i boczkiem wędzonym. Kwaskowaty farsz doskonale współgra z ziemniaczaną masą. Obiad jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Zapraszam na szczegółowy opis wraz z fotorelacją wykonania.

Przepis na łężnie pochodzi z książki „Kuchnia polska. Potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej. Zmniejszyłam jedynie proporcje składników i dodałam mąkę ziemniaczaną, bez której placuszki nie chciały się lepić. Łężnie wyszły przepyszne. Poniżej przepis i sposób wykonania w 4 prostych krokach.

Łężnie bieszczadzkie – składniki.

Z podanych składników otrzymałam 10 sztuk łężni bieszczadzkich.

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 60 g cebulki
  • 1 jajko (mniejsze o rozmiarze M)
  • 100 g boczku wędzonego
  • do smaku świeżo zmielony pieprz czarny
  • tłuszczu do smażenia (olej roślinny lub smalec np gęsi)

Sposób wykonania łężni.

Do wykonania łężni potrzebować będziemy przede wszystkim: patelni, garnka, tłuczka do ziemniaków.

1. Gotuję kiszoną kapustę. Przygotowanie potrawy rozpoczynam od ugotowania kapusty, ponieważ jest to najdłuższy proces. W garnku z nie dużą ilością wody (tak aby przykryła kapustę) gotuję kapustę kiszoną na niedużym ogniu do czasu, aż zmięknie (u mnie około 45 minut). Ugotowaną kapustę odsączam na durszlaku i odciskam. Następnie drobno siekam nożem.

na zdjęciu ugotowane ziemniaki i kapusta kiszone
Ugotowane oraz utłuczone ziemnianiaki oraz ugotowana i odcedzona kapusta kiszona.

2. Masa ziemniaczana. Ziemniaki obieram, przekrawam na mniejsze kawałki i gotuję w osolonej wodzie jak do obiadu na miękko. Następnie odcedzam.

Gdy ziemniaki się gotują, obieram cebulkę z łupinek i kroją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę tłuszczu. Wrzucam na rozgrzany tłuszcz pokrojoną cebulkę i szklę, aż zmięknie.

na zdjęciu skłądniki i etapy robienia łężni
Podsmażam boczek, cebulkę. Dodaję cebulkę i jajko do masy ziemniaczanej.

Do odcedzonych ziemniaków dodaję podsmażoną cebulkę i rozdrabniam za pomocą tłuczka lub maszynki do mięsa.

Do rozdrobnionych ziemniaków z cebulką wbijam jajko i dodaję mąkę ziemniaczaną. Całość mieszam łyżką, aż uzyskam jednolitą masę.

3. Farsz z kapusty oraz boczku.

Na patelni z tłuszczem po szkleniu cebulki, podsmażam pokrojony w kostkę boczek wędzony. Podsmażam przez chwilę, aby się tylko lekko zarumienił. Wrzucam posiekaną kapustę kiszoną, duszę kilka minut na niedużym ogniu i doprawiam do smaku świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Dzięki temu odparowuję nadmiar wody z kapusty. Nie dodaję soli, bo boczek wędzony oraz moja kapusta kiszona jest słona. Radzę jednak samodzielnie ocenić smak swojej kapusty i dosolić w miarę potrzeby. Zdejmuję z ognia do lekkiego ostudzenia.

na zdjęciu farsz do łężni
Farsz z boczku i kiszonej kapusty.

Polcam też przepis na zasmażaną kapustę kiszoną.

4. Formuję i smażę łężnie.

na zdjęciu farmuję i smażę łężnie
Farmuję łężnie, a następnie smażę na rumiano.

Z gorącej lub ciepłej masy ziemniaczanej formuję dość duże placuszki o grubości 5 mm. Na każdy nakładam po łyżce farszu i sklejam boki formując kształt kulki. Następnie każdą kulkę spłaszczam i formuję kotlety.

Na patelni rozgrzewam nie dużą ilość tłuszczu. Przygotowane kotlety ziemniaczane nadziewane farszem z kiszonej kapusty i boczku. Kładę na rozgrzany tłuszcz i smażę na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony na rumiano. Aby kotlety nie wchłonęły tłuszczu podczas smażenia, możesz dodatkowo obtoczyć je w mące lub bułce tartej. Dodatkowo po usmażeniu, odsączam łężnie na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

sos pieczarkowy

Łężnie bieszczadzkie podałam z aromatycznym sosem pieczarkowym.

Polecam klasyczny sos pieczarkowy ze śmietaną.

na zdjęciu łężnie po przekrojeniu
Łężnie bieszczadzkie po przekrojeniu
na zdjęciu łężnie bieszczadzkie z sosem pieczarkowym
Łężnie bieszczadzkie z sosem pieczarkowym.
placki z ugotowanych ziemniaków polane sosem grzybowym

Polecam też klasyczne placki z gotowanych ziemniaków.

Kotlety ziemniaczane nadziewane kiszoną kapustą z boczkiem smakują wybornie polane sosem pieczarkowym. Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *