Prosta i szybka zupa pomidorowa z przecieru

4 min read
prosta i szybka zupa pomidorowa z przecieru

Poznaj prosty i szybki przepis na zupę pomidorową z przecieru. Pomidorówka to zdecydowanie moja ulubiona zupa. Zobacz jak krok po kroku w 30 minut ugotować pyszną zupę o wyjątkowo słodko-kwaśnym smaku. Dowiedz się co zmienia dodatek przecieru zamiast koncentratu.

Zupa pomidorowa to najpopularniejsza potrawa w polskich domach. To bez wątpienia magiczne wspomnienia z dzieciństwa. Mama i babcia bardzo często ją gotowały specjalnie dla mnie. Prostą pomidorówkę możesz podać z ryżem lub makaronem. Jak byłam mała, lubiłam pomidorówkę tylko z makaronem, gdyż z ryżem była dla mnie nie jadalną, gęstą breją. Dziś lubię pomidorówkę zarówno z ryżem, jak i makaronem. Zobacz jak krok po kroku wykonać pomidorówkę w pół godziny.

Zupa pomidorowa z przecieru – składniki:

Kaloryczność: 30 kcal w 100 g zupy. Z dodatkiem ryżu ma około 48 kcal, a z makaronem 60 kcal. Szklanka to pojemność 250 ml.

  • 2 litry bulionu (wykorzystuję rosół z poprzedniego dnia)
  • 750 ml przecieru pomidorowego (3 szklanki) lub gotowej passaty pomidorowej ze sklepu
  • 5 łyżek śmietany (najlepiej 30%, ewentualnie 18 lub 12 %)
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • do smaku sól oraz pieprz
  • ugotowany makaron lub ryż

Czym różni się przecier pomidorowy od koncentratu?

Szybką i prostą zupę pomidorową możemy zrobić na bazie przecieru lub koncentratu. Oba produkty różnią się przede wszystkim konsystencją. Przecier pomidorowy powstaje poprzez duszenie pomidorów w wysokiej temperaturze. W efekcie otrzymujemy krem z wyczuwalnymi cząstkami warzywa. Koncentrat pomidorowy powstaje z obróbki termicznej pomidorów pozbawionych skórek i pestek. Koncentrat jest zagęszczony i zdecydowanie mniej wodnisty niż przecier pomidorowy.

na zdjęciu zupa pomidorowa z przecieru

na zdjęciu zupa pomidorowa z ryżem w pionie

Sposób wykonania prostej i szybkiej zupy pomidorowej z przecieru

Do przygotowania prostej i szybkiej pomidorówki, potrzebować będziemy przede wszystkim gotowego bulionu. Ja wykorzystuję rosół z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz rosołu, to musisz ugotować wywar mięsno warzywny. Zdecydowanie odradzam korzystania z gotowych kostek rosołowych.

2 litry rosołu z poprzedniego dnia przecedzam na sicie lub durszlaku i zagotowuję. Zostawiam w zupie ugotowaną w rosole marchewkę i kawałki mięsa (bez kości i skórek). Następnie dodaję 3 szklanki przecieru pomidorowego. Całość mieszam i sprawdzam smak. Jeśli zupa jest za mało aromatyczna, to dodaję jeszcze pół lub całą szklankę przecieru. Jeśli lubisz kwaśną pomidorówkę, to dopraw ją także 1 lub 2 łyżkami koncentratu pomidorowego.

na zdjęciu zupa pomidorowa podczas gotowania

Całość mieszam i próbuje do smaku. Z racji, że gotowy rosół jest już doprawiony przyprawami, dodaję niedużą ilość soli i świeżo zmielonego pieprzu, aby zbilansować jałowy smak przecieru pomidorowego. Możesz także dodać suszoną, słodką paprykę oraz bazylię. Po dodaniu przecieru pomidorowego gotuję jeszcze zupę na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec wsypuję natkę pietruszki.

Jeśli najdzie mnie ochota, to tuż przed końcem gotowania, zupę pomidorową zabielam śmietanką 30% i zagęszczam odrobiną mąki. Jeśli nie lubisz, możesz pominąć ten krok. Do miseczki lub kubka wlewam śmietankę i wsypuję mąką. Całość mieszam, aby nie było grudek i wlewam do gotującej się na małym ogniu zupy.
PS. Używam śmietanki 30% z racji, że nie mam wówczas obaw o zważenie się zupy. Jeśli używasz śmietany 18 lub 12%, to musisz ją zahartować przed dodaniem do zupy.

Po zabieleniu, całość mieszam i zdejmuję z ognia. Prosta i szybka zupa pomidorowa z przecieru jest już gotowa. Zupę podaję z ugotowanym oddzielnie ryżem lub makaronem. Jestem ciekawa z czym lubicie najbardziej pomidorówkę :-). Czekam na Wasze komentarze!

Smacznego! Sprawdź także kaloryczność zup wraz z odnośnikami do przepisów. Jestem pewna, że zainteresuje Cię mój poradnik jak wekować zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.