Nalewka z propolisu przepis

nalewka z propolisu

Poznaj mój sprawdzony przepis rodzinny na magiczną nalewkę z propolisu, która jest jednym z najsilniejszych antybiotyków od matki natury. Podpowiem jak dawkować i zażywać oraz na co pomaga nalewka z propolisu. Dowiedz się dlaczego powinna znaleźć się w Twojej domowej apteczce.

Nalewkę z propolisu stosuję na przeziębienia, bóle stawów i przede wszystkim profilaktycznie na podniesienie odporności. Każdego roku przygotowuję minimum 800 ml tego cudownego specyfiku. Z wcześniejszego artykułu propolis (kit pszczeli) – właściwości i dawkowanie. Jak stosować propolis dowiesz się czym jest kit pszczeli (propolis) oraz na co pomaga. W obecnym artykule powiem jak robię, stosuję i dawkuję nalewkę z propolisu. Zastanawiasz się jak długo może stać nalewka z propolisu lub jak długo można stosować propolis? Tego także się dowiesz. Zapraszam do lektury.

Przepis na nalewkę z propolisu.

Składniki na nalewkę o ekstrakcie od 10 do 13%:

  • 100g propolisu
  • 750 ml mocnego alkoholu o mocy 72%

Jak zrobić nalewkę z propolisu?

Do popularnego słoika 0,9 L wsypuję 100g propolisu. Następnie zalewam 750 ml mocnego alkoholu o mocy 72%. Dlaczego akurat taka wartość? Otóż propolis rozpuszcza się w alkoholu o mocy między 70, a 74 %. Uśredniając błąd pomiaru, podaję 72 %. Powyżej 74% alkohol prowadzi do spalenia propolisu, a poniżej 70% nie ma wystarczającej mocy, aby wypłukać z niego cenne właściwości.

na zdjęciu propolis i alkohol

Otrzymuję teoretycznie 13% nalewkę z propolisu. W praktyce jednak nasz propolis będzie zawierał zanieczyszczenia (kawałki drewna z ula, zgniecione części pszczół, wosk). Po ich wyłowieniu nasza nalewka powinna mieć minimum 10% zawartości propolisu.

na zdjęciu zanieczyszczenia w nalewce zaraz po zalaniu
Widok z góry: zanieczyszczenie wypływają na górę.

Po zalaniu propolisu alkoholem, mieszam całość np za pomocą łyżki. Ciecz zaczyna lekko zabarwiać się od kitu pszczelego. Na wierzch wypływają nieczystości, które wyławiam i usuwam.

Tak przygotowany słoik z nalewką zakręcam mocno nakrętką i odstawiam w ciepłe oraz ciemne miejsce np. do szafki kuchennej. Co kilka dni intensywnie kołyszę słoikiem, aby propolis rozpuścił się w alkoholu.
Po upływie 3 – 4 tygodni nalewka z propolisu jest już gotowa do spożywania.

na zdjęciu nowa i świeżo nastawiona nalewka z propolisu
Po lewej świeżo zrobiona, a po prawej gotowa nalewka.

Odcedzoną nalewkę z propolisu możesz dodatkowo zmieszać z miodem w proporcji: 1 część nalewki oraz 2 części miodu. Otrzymasz wówczas propolis do bezpośredniego spożywania. Taka forma ma tą zaletę, że nie wytrąca się propolis i cały zostaje wchłonięty podczas spożycia.

Możesz także odcedzić nalewkę znad osadu i porozlewać np do mniejszych buteleczek z kroplomierzem. Nie wyrzucaj osadu propolisu. Możesz z niego zrobić maść propolisową na bazie wazeliny. Możesz także tak jak ja zalać go ponownie 72% alkoholem w celu wydobycia pozostałych, nie rozpuszczonych części propolisu. Wlewam około 200ml alkoholu do słoika 900ml z osadem 100g propolisu. Całość mieszam i odstawiam na 3 – 4 tygodnie. Co kilka dni kołyszę słojem w celu rozpuszczenia kitu pszczelego. Po tym czasie otrzymuję dodatkowe 200ml nalewki z propolisu.

Nalewkę z propolisu rozlewam do ciemnych butelek, ponieważ tak jest łatwiej dozować. Uważaj na propolis, ponieważ jest silnie brudzący. Ciężko domyć blat czy zlew kuchenny. Zapomnij o dopraniu ubrań zachlapanych nalewką z propolisu.

Pamiętaj, aby nie pić propolisu bez rozcieńczenia. Ma silne stężenie żywiczne i może prowadzić do podrażnień lub uczuleń. Ja dodaję kilkanaście kropel na szklankę 250ml wody posłodzoną łyżeczką miodu.

Nalewka z propolisu dawkowanie

Profilaktycznie dodaję od kilku do kilkunastu kropel nalewki z kitu pszczelego na osłodzoną szklankę wody. Dla dzieci przyjmuje się tyle kropel, ile mają lat. Przy chorobach i stanach zapalnych dawkuję propolis w proporcjach:

Angina, kaszel i stany zapalne dróg oddechowych.

  • rozpuść 50 – 60 kropli w osłodzonej szklance wody i wypij stopniowo łykami, aby kit pszczeli oddziaływał na jamę ustną. Możesz wypić 1/3 szklanki rano, 1/3 w południe oraz pozostałą część wieczorem.
  • rozpuść 50 kropel w szklance wody i płucz tym gardło.

Wrzody żołądka i dwunastnicy.

  • 50 kropli na 100ml mleka. Należy spożywać 2 razy dziennie, aż do ustąpienia objawów.

Zapalenie wątroby.

  • 50 kropli na 100 ml wody. Należy spożywać 2 razy dziennie, aż do ustąpienia objawów.

Nadciśnienie tętnicze i problemy z miażdżycą.

  • 40 kropel na 100 ml mleka lub wody. Pić raz dziennie.

Osłabienie organizmu.

  • 50 kropli, łyżeczka pyłku pszczelego, łyżeczka miodu na 250 ml wody. Piejmy 2 razy dziennie przez okres 3 tygodni.

Bóle stawów.
Propolis odpowiada za wytwarzanie mazi w stawach. Wymaga jednak większej ilości. Pszczelarze, którzy praktykują leczenie problemów ze stawami, zalecają 30 ml nalewki propolisu wymieszanej w szklance wody osłodzonej miodem. Pić każdego dnia przez okres 30 dni.

1 ml to od 15 do 20 kropli.

1 łyżeczka to 5 ml lub 75 – 100 kropli.

Woda oczywiście przegotowana i ostudzona.

Dodatkowo nalewkę z propolisu stosujemy także zewnętrznie do odkażania trudno gojących się ran, opryszczki i paradontozy. Należy gazę, tampon z waty lub ręcznik papierowy nasączyć w nalewce i przyłożyć w chore miejsce. Dodatkowo można także czysty propolis ogrzać w palcach i gdy będzie plastyczny, przykleić do chorego miejsca na skórze.

FAQ, czyli pytania i odpowiedzi na temat nalewki z propolisu.

Czy propolis uczula?
Nalewka z propolisu to silne stężenie żywic, dlatego może uczulać. Aby mieć pewność, że nie jesteś osobą uczuloną możesz:

  • Umieścić kilka kropel na skórze i rozprowadzić. Jeśli nie wystąpią niepokojące objawy, przejdź do drugiego testu poniżej.
  • Dodaj kilka kropel nalewki do osłodzonej szklanki i spożyj. Jeśli wszystko jest ok, oznacza że nie jesteś osobą uczuloną.
    Nie znam osobiście osoby, która byłaby uczulona na propolis.

Jak długo może stać nalewka z propolisu?
Nalewka z propolisu nie ma daty przydatności. Wysokie stężenie alkoholu oraz silne działanie antybiotyczne, antywirusowe i antybakteryjne sprawiają, że eliksir jest odporny na zepsucie. Niemniej jednak z biegiem czasu nalewka traci swoje czynne biologicznie działanie. Z tego powodu zaleca się spożywać nalewkę z propolisu w ciągu roku od zrobienia.

Jak długo można stosować propolis?
Propolis ma silne działanie oraz stężenie. Powinien być stosowany regularnie w małych ilościach – profilaktycznie od kilku do kilkunastu kropel każdego dnia po rozcieńczeniu np w szklance wody z miodem. Oczywiście w przypadku specyficznych dolegliwości, proszę stosować się do ilości podanych w nagłówku „Nalewka z propolisu dawkowanie”.

Kit pszczeli jak zażywać?
Propolis zażywam wewnętrznie w postaci kropel rozpuszczonych w szklance wody. Drugim sposobem są zewnętrzne okłady na chore miejsca skóry. Do stosowania zewnętrznego nadaje się nasączanie gazy, waty lub papierka w nalewce, a także przyłożenie plastycznego propolisu w stanie surowym.

Jak stosować nalewkę z propolisu na przeziębienie?
Najlepszą metodą jest profilaktyka. Moja rodzina spożywa regularnie miód i od kilku do kilkunastu kropel propolisu dziennie. Dzięki temu omijają nas choroby. Jeśli jednak dojdzie do infekcji to:

  • rozpuszczam 1 czubatą łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę pyłku pszczelego w szklance wody i dodaję 60 kropli. Podaję do spożycia 1/3 szklanki z rana, 1/3 szklani w południe i pozostałą część wieczorem.

Podsumowanie.

Nalewka z propolisu to nie „płacebo”, tylko skuteczny środek wspomagający odporność i zapobiegający wielu schorzeniom. Propolis zawiera kilkaset składników aktywnych biologicznie, które razem niszczą wszystkie wirusy i bakterie. Niszczy wszystkie odmiany wirusa grypy. To jeden z najsilniejszych antybiotyków, jaki dała nam matka natura. Więcej informacji o propolisie przeczytasz na https://ania-gotuje.pl/przepis/propolis-kit-pszczeli-wlasciwosci-i-dawkowanie-jak-stosowac-propolis/

Cała moja rodzina regularnie spożywa nalewkę z propolisu. Zachęcam do samodzielnego wykonania domowej nalewki z propolisu. Dzięki temu mamy pewność jakości oraz ilości użytego kitu pszczelego.

22 thoughts on “Nalewka z propolisu przepis

  1. Powinien być stosowany regularnie w małych ilościach – profilaktycznie od kilku do kilkunastu kropel każdego dnia po rozcieńczeniu np w szklance wody z miodem. Czy dobrze zrozumiałem, codziennie i bez żadnych przerw ??.A i jeszcze woda też może być czysta. Pytam bo jestem osobą starszą mam OB już od kilku lat wysokie (45) i nikt nie wie dlaczego. Używam od kilku miesięcy czosnek zakwaszony i chciałbym jeszcze dodać propolis, i dlatego są te pytania. Dziękuję za odpowiedz z góry. Pozdrawiam

    1. Panie Marianie opisałam jak fachowo przygotować domową nalewkę z propolisu. Najważniejsze jest stężenie alkoholu między 70%, a 74%. Przed pierwszym spożyciem trzeba posmarować skórę propolisem i sprawdzić czy nie ma uczulenia. Następnie małą ilość kropli rożcieńczamyu w wodzie z miodem i próbujemy. Jeśli wszsytko jest ok to możemy spożywać.
      Dawkowanie propolisu zależy od tego co chcemy osiągnąć. Profilaktuycznie w okresie jesienno zimowym dla odporności na przezięnienia stosuje się codziennie lub co kilka dni kilka – kilkanaście kropel. Moi rodzice przyjkładowo teraz spożywają 2 – 3 razy dziennie. Na stawy pszczelarze zalecają nawet 25 – 50 ml nalewki propolisu dziennie.
      Nie wiem co to jest OB 45. Proszę takie szczegóły ustalać z lekarzem. Pozdrawiam Ania.

  2. Ja robię nalewkę w proporcjach 200ml spirytusu 95%, 50ml wody, 50g kitu. Spożywam głównie w czasie infekcji, na łyżkę cukru dodaję nalewkę i w ustach czekam, aż się cuker rozpuści. Czytałem gdzieś, że nie powinno się stosować ciągle, tylko z przerwami. Pani metoda na wodę z miodem lub cukrem wydaje się ciekawa do zastosowania.

    1. Mam książkę prof. dr hab. Ryszarda Czarneckiego „PROPOLIS w Apiterapii”. Autor nic nie wspomina o stosowaniu przerw w spożywaniu propolisu.
      Z pewnością wszystko trzeba robić z głową. Są kuracje kilkutygodniowe. Ja nie mając żadnych dolegliwości, stosuję propolis minimum kilka razy w tygodniu dla utrzymania odporności w sezonie jesienno zimowo wiosennym.

  3. Pani Aniu. Kupiłem na bazarze od znajomego pszczelarza propolis 50 gram. Pszczelarz mi powiedział żebym zalał go spirytus 96% w ilości 250 ml i odstawił na 3 tygodnie w ciemnym miejscu wstrząsając codziennie słoikiem. Przeczytałem Pani przepis i obawiam się, że spaliłem propolis. Proszę o radę. Czy mogę tą nalewka jeszcze uratować? Minął ponad miesiąc od zadania propolis spirytusem.

    1. Na 50 g propolisu trzeba dać 500 ml mocnego alkholu o mocy między 70, a 74 %. Otrzymujemy wówczas 10% roztwór propolisu. Jeśli zalejemy 250 ml, to otrzymamy roztówr 20%.
      Moim zdaniem propolis jest już spalony mocnym spirytusem. Można go teraz rozcieńczyć wodą do mocy około 72 %. Dzięki temu część propolisu, która jeszcze się nie rozpuściła, może zachować swoje właściwości. Następnym radzem proszę korzystać z tego przepisu.
      Pozdrawiam Ania.

    1. Można dostać spirytus 70% tak zwany nalewkowy. Ja kupiłam w Carrefurze. Pozdrawiam

  4. Czy przed zalaniem rozdrabnia Pani propolis,czy zalewa bez rozdrabniania,bo w necie w przepisach jest,żeby zamrozić i potem rozdrobnić w młynku?

  5. Napisała też Pani w jednej z odpowiedzi,że ma Pani książkę i najlepiej jest 50g propolisu zalać 500 ml spirytusu od 70-74%

  6. Pani Aniu,czy może Pani podać dokładny przepis na maść propolisową z tego osadu,który zostaje po zlaniu nalewki propolisowej. Jak Pani robi tę maść,szczególnie jakie są proporcje. Renata Anna

  7. Pani Aniu,ale ile tej wazeliny i czy tylko wymieszać osad z wazeliną,czy wazelinę rozpuścić w kąpieli wodnej i dopiero wymieszać z osadem,żeby się w niej rozpuścił? Proszę napisać ilość wazeliny,czy to jest takie 30 gramowe pudełeczko z apteki,czy więcej?

    1. To jest przepis na nalewkę z propolisu. Robię ją regularnie i opisałam dokładny przepis wykonania. Natomiast odnośnie maści z osadu napisałam: „Nie wyrzucaj osadu propolisu. Możesz z niego zrobić maść propolisową na bazie wazeliny.” Nie robiłam takiej maści, ale wiem, że na bazie tego osadu można zrobić. Najlepiej 2 składniki połączyć ze sobą, aby otrzymać konsystencję maści. Dałam wskazówkę, ale szczegółów proszę poszukać na forach i grupach pszczelarskich. To jest blog kulinarny. Pozdrawiam ciepło :-).

  8. Dziękuję Pani Aniu za odpowiedź.Jak zrobię taką maść,to pozwolę sobie wrzucić tutaj szczegółowy przepis,może ktoś skorzysta. Pozdrawiam Renata Anna

  9. Pani Aniu. Czy można Pania prosić o poradę Jakie zrobić proporcje na nalewkę propolisowa z alkohol rektyfikowany 70% i kit pszczeli żeby wyszła najmocniejsza nalewka propolisowa?
    Dziękuje.

    1. Używamy mocniejszego alkoholu o mocy około 72%. Odmierzam za pomocą alkomierzu. Jeśli masz pewność, że alko ma 70% /minimalna wartość dla nalewki/ to będzie ok.
      Proporcje są podane w składnikach.
      Jeśli chodzi o najmocniejszą nalewkę to jest 30% zawartość propolisu. Czyli około 30g propolisu na każdy 100 ml alkoholu.
      Po maceracji nie wyrzucaj propolisu, lecz zalej go ponownie mnieszą ilością alko i pozostaw do maceracji. Alko wypłucze resztę propolisu. Uzyskasza wówczas słabsza nalewkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *