Racuchy z twarogiem

5 min read
racuchy z twarogiem i borówkami

Poznaj rozpływające się w ustach racuchy z twarogiem i borówkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Są bardzo proste i szybkie w zrobieniu. Moje dzieci i mąż za nimi przepadają. Ja również lubię je smażyć oraz jeść. Smakują na ciepło oraz na zimno, jako słodka przekąska. Zapraszam po sprawdzony przepis krok po kroku.

Na szybki, tani i ciepły posiłek dla dzieci i dorosłych nie ma nic lepszego jak racuchy. Sprawdzą się także na jarski obiad. Pachną tak nieziemsko podczas smażenia, że domownicy ustawiają się w kolejce i potrafią poprawić humor nawet w najgorszy dzień.
Racuchy kojarzą mi się z beztroskim okresem dzieciństwa. Często smażyła je babcia oraz mama. Na Ukrainie oraz Białorusi racuchy z twarogiem nazywane są syrniczki.

Sprawdź koniecznie moje wcześniejsze przepisy:

Racuchy z twarogiem – składniki

Kaloryczność: 170 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki jajka oraz twaróg. Z podanych składników otrzymałam 12 racuchów.

  • 250 g twarogu w kostce (tłusty lub półtłusty w temperaturze pokojowej)
  • 80 g mąki pszennej (ewentualnie owsianej / kokosowej w wersji bezglutenowej)
  • 3 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli, którą oprószam wbite jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo tłuszcz do smażenia (olej roślinny około 200 – 250 ml) oraz ulubione dodatki do dekoracji
na zdjęciu racuchy z twarogiem i boróœkami oprószone cukrem pudrem

Sposób wykonania racuchów z twarogiem

Do przygotowania racuchów z twarogiem potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, miseczki lub głębokiego talerza, miksera lub rózgi kuchennej, patelni z grubym dnem. Zanim przystąpisz do smażenia racuchów, przygotuj składniki (muszą być w temperaturze pokojowej) i przeczytaj dokładnie opis wykonania oraz wskazówki na końcu przepisu. Dzięki temu zaplanujesz optymalnie czas pracy w kuchni i usmażysz pyszne placuszki.

Krok 1. Przygotowuję ciasto na racuchy

Do głębokiego talerza lub miseczki rozkruszam w dłoniach twaróg.
Do miski wbijam jajka o temperaturze pokojowej, oprószam szczyptą soli i wsypuję cukier oraz cukier waniliowy. Za pomocą miksera ubijam na maksymalnych obrotach przez około 3 – 5 minut, aż uzyskam jasną pianę.
Następnie wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki.

na zdjęciu masa na racuchy z borówkami
Do ciasta na racuchy użyłam mąki owsianej.


Do ciasta wrzucam rozkruszony twaróg i całość mieszam za pomocą łyżki lub szpatułki. Możesz też całość zmiksować mikserem. Ciasto na racuchy z twarogiem jest już gotowe. Prawda, że prosto i szybko? Ja dodatkowo dodałam owoce borówki. Warto dodać ulubione owoce, ponieważ zdecydowanie poprawiają smak mącznej potrawy.

Krok 2. Smażę racuchy z twarogiem

Rozgrzewam patelnię z grubym dnem (u mnie żeliwna i szeroka) na średnim ogniu. Wlewam olej na grubość około 3 – 5 mm. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, za pomocą łyżki nakładam i formuję od 3 do 4 racuszków. U mnie racuch powstaje z czubatej łyżki ciasta.
Smażę na średnim ogniu (moc palnika trochę wyższa niż średnia) z obu stron na rumiano. Pierwszą stronę przez około 3 minuty, a drugą przez około 2 lub 2,5 minuty. Jeśli Twoje racuchy smażą się szybciej, to zmniejsz ogień. Jeśli wolniej, to zwiększ moc palnika. Po każdej partii usmażonych racuchów, dolewam ubytek oleju.

na zdjęciu racuchy z twarogiem i boróœkami podczas smażenia

Usmażone racuchy odsączam oczywiście na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Racuchy, które smakują jak u mojej babci lub mamy, są już gotowe. Doskonale pamiętam ten smak i zapach z dzieciństwa.

Racuchy podaję na gorąco. Najczęściej posypuję je cukrem pudrem. Możesz też polać je miodem, syropem klonowym, kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Posmarować ulubionym dżemem, polewą czekoladową lub czekodżemem śliwkowym. Dzieci bardzo lubią racuchy posmarowane domową bitą śmietaną i posypane sezonowymi owocami: truskawki, maliny, wiśnie, jagody lub borówki.

Wskazówki:

  1. Do racuchów z twarogiem używam twarogu tłustego lub półtłustego w kostce. Nie używam twarogu z wiaderka, który jest za rzadki.
  2. Racuchy smażę na patelni z grubym dnem (u mnie żeliwna). Dzięki temu nie przypalają się.
  3. Racuchy smażę na oleju roślinnym lub smalcu gęsim. Co kilka partii uzupełniam poziom oleju. Pamiętaj, aby nie dolewać tłuszczu, podczas gdy właśnie smażą się racuchy. Zmienia to temperaturę smażenia i racuchy mogą wchłonąć tłuszcz.
  4. Do ciasta na racuchy możesz dodać ulubione owoce. Ja bardzo lubię borówki, jagody, wiśnie, banany oraz jabłka.
  5. Racuchy smakują doskonale na ciepło oraz po ostudzeniu.
  6. Gdy zastąpisz mąkę pszenną mąką owsianą lub kokosową, to otrzymasz racuchy bezglutenowe. Swoje racuchy zrobiłam z mąki owsianej.

Czekam na komentarze. Jestem ciekawa z czym lubicie podawać domowe racuchy.
Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.