Wilgotne ciasto z jabłkami i budyniem

3 min read
wilgotne ciasto z jabłkami i budyniem

Pyszne ciasto z jabłkami i budyniem w troszkę innej wersji, niż dotychczas piekłam. Jest wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym proste i szybkie do przygotowania. Zapraszam po sprawdzony przepis babci.

Po sezonie śliwkowym w mojej kuchni przyszedł czas na jabłka. Każdego roku próbuję nowych inspiracji. Tym razem połączyłam kruche ciasto z wilgotnymi jabłkami i delikatnym budyniem śmietankowym. To ciasto idealne do kawy w niedzielny poranek :-).

Ciasto z jabłkami i budyniem – składniki:

Podane składniki są na dużą blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm lub kwadratową o boku 26 cm. Kaloryczność: 210 kcal w 100 g ciasta.

Kruche ciasto

  • 240 g mąki
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

  • 5 jabłek (mogą być słodkie lub kwaśne)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Masa śmietankowa:

  • 500 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
na zdjęciu ciasto z jabłkami i budyniem w pionie

Sposób wykonania wilgotnego ciasta z jabłkami i budyniem

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, lodówki, miksera, tarki z grubymi oczkami, blaszki do pieczenia (u mnie kwadratowa o boku 26 cm).

Krok 1. Kruche ciasto

Robienie ciasta zaczynam od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia.
Następnie do miski wrzucam masło i dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Zagniatam ciasto, aż powstanie konsystencja kruszonki. Wówczas wbijam jajko i zagniatam gładkie ciasto.

Ciasto wkładam do woreczka foliowego i umieszczam w lodówce, w celu schłodzenia na około 25 minut. W tym czasie, przygotowuję jabłka i krem śmietankowy.

Krok 2. Masa jabłkowa i krem śmietankowy

Jabłka obieram ze skórki i kroję na mniejsze plasterki. Dodaję cukier oraz cynamon i oczywiście mieszam.

Póki ciasto się chłodzi, przygotowuję też krem śmietankowy. W tym celu do miski wlewam śmietanę, dodaję budyń i cukier oraz wbijam jajko. Całość ubijam mikserem na średnich obrotach, aż wszystkie składniki połączą się w jednolity krem śmietankowy.

Krok 3. Wykładam warstwy ciasta

Ciasto wyjmuję z lodówki i dzielę na dwie połowy. Jedną rozwałkowuję na dnie blaszki. Możesz wyjąć papier do pieczenia i wówczas rozwałkować ciasto, po czym umieścić je w blaszce ponownie wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli papier przy wałkowaniu się ślizga, możesz zmoczyć go odrobiną wody.

Na ciasto wykładam jabłka, a następnie wylewam krem śmietankowy.

Na samą górę ciasta tarkuję drugą część ciasta. Możesz też porwać małe kawałki. Ja jednak wolę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Wówczas wszystkie części ciasta są równe.

Krok 4. Piekę wilgotne ciasto z jabłkami i budyniem

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 40 minut z opcją grzania góra i dół.
Po upieczeniu ciasto koniecznie studzę przed krojeniem, aby masa śmietankowa dobrze zastygła. Gotowe ciasto oczywiście dekoruję cukrem pudrem.

Życzę smacznego. Polecam także klasyczną szarlotkę na kruchym cieście oraz ciasto z pianką budyniową i malinami. Jeśli szukasz ciasta bezglutenowego to sprawdź koniecznie prostą szarlotkę bezglutenową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.