Ekspresowe jagodzianki z przepisu babci

6 min read
ekspresowe jagodzianki z przepisu babci

Poznaj prosty przepis na pulchne i ekspresowe jagodzianki z przepisu babci. Pyszne bułki drożdżowo maślane z jagodami wykonasz w prosty i szybki sposób. Są pulchne i miękkie. Uwaga, szybko znikają ze stołu. Idealnie nadają się do porannej kawy, herbaty, jako słodka przekąska do pracy lub szkoły.

Takie bułki z jagodami każdego lata robiła moja babcia. To zdecydowanie jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Czekam na nie przez cały rok. Babcia w każdej porze roku częstowała nas swoimi wypiekami. Zimą piekła pierniki, jesienią szarlotki, a w lipcu obowiązkowo bułkami wypełnionymi jagodami. Sklepowe wypieki nie umywają sie do domowych wypieków. Jagodzianki możesz wykonać przez cały rok ze świeżych lub mrożonych jagód, ewentualnie borówek amerykańskich. W ostateczności możesz użyć też gęstego dżemu z jagód. Bułki zrobisz w zaledwie 15 minut, a czas pieczenia wynosi tylko 25 minut.

Jagodzianki – składniki:

Szklanka to pojemność 250 ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko lekko podgrzane. Z podanych proporcji otrzymałam 16 jagodzianek.

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 250 ml ciepłego mleka (1 szklanka mleka o temperaturze około 30 stopni C)
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 110 g cukru (pół szklanki)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka (pozostałe 3 białka wykorzystuję do posmarowania bułek przed pieczeniem)
  • 40 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
  • cukier puder do posypania jagodzianek

Nadzienie:

  • 300 g jagód (ewentualnie borówek amerykańskich lub gęstego dżemu)
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo cukier puder do posypania jagodzianek lub kruszonka.
Na kruszonkę potrzebujesz:

  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Wykonanie kruszonki. Do miseczki wsypuję mąkę, cukier oraz starte na dużych oczkach zimne masło. Wszystko rozcieram w dłoniach do czasu, aż otrzymam grudkowatą posypkę. Taką kruszonką możesz posypać bułeczki przed wstawieniem do piekarnika.

na zdjęciu ekspresowe jagodzianki z przepisu babci

Sposób wykonania Ekspresowych jagodzianek z przepisu babci

Do wykonania jagodzianek z przepisu mojej babci potrzebować będziemy przede wszystkim: 3 miski, sito lub durszlak do umycia jagód. Przygotuj kubek lub miseczkę do rozczynu drożdży. Potrzebować będziemy też dużej miski oraz blatu kuchennego lub stolnicy, miksera i oczywiście piekarnika.
Zanim przystąpisz do wykonywania jagodzianek, przeczytaj dokładnie opis i zaplanuj poszczególne etapy pracy w kuchni. Odmierz też poszczególne składniki, gdyż część z nich użyjesz na zaczyn drożdżowy.

Krok 1. Zaczyn z drożdży

na zdjęciu wyrośnięte drożdże na jagodzianki

Do większego kubka lub mniejszej miski wkruszam świeże drożdże o temperaturze pokojowej. Z odmierzonych składników posypuję 2 łyżeczki cukru i 2 czubate łyżeczki mąki pszennej. Wlewam lekko podgrzane mleko (nie gorące tylko o temperaturze około 30 stopni C). Przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Po tym czasie drożdże spienią się i z pewnością podwoją swoją objętość. Jeśli masz drożdże instant, to pomiń ten krok.

Krok 2. Ciasto na jagodzianki

Na małym ogniu rozpuszczam masło na patelni i odstawiam do ostudzenia.
Oddzielam białka od żółtek. Białka posłużą do posmarowania bułek przed upieczeniem.

Żółtka wrzucam do niedużej, ale wyższej miski i wsypuję cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubijam na maksymalnych obrotach miksera, aż uzyskam jasną, jednolitą i puszystą masę (kogel mogel).

Do większej miski przesiewam pozostałą część mąki. Przekładam masę jajeczno cukrową. Wlewam rozpuszczone masło i aktywny zaczyn z drożdży.

Całość mieszam ręcznie (ręce mam oprószone mąką) przez około 10 – 15 minut (w ostateczności wymieszaj za pomocą miksera z hakami do ciasta przez 5 minut) do czasu, aż uzyskam jednolite i plastyczne ciasto bez grudek. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Miskę z ciastem drożdżowym przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia na 1 do 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Przez ten czas ciasto podwoi swoja objętość.

Krok 3. Formuję bułki z jagodami

Pod koniec wyrastania ciasta, przygotowuję farsz jagodowy. Jagody płuczę w misce z wodą i odsączam na sicie / durszlaku lub osuszam ręcznikiem papierowym. Do miski wrzucam umyte i odsączone jagody. Oprószam cukrem oraz mąką ziemniaczaną i całość delikatnie mieszam łyżką. Nie można wcześniej tego zrobić, bo jagody puściłyby sok, który wypłynąłby z bułek. Dlatego cukier i mąkę dodaję do bułek tuż przed nakładaniem nadzienia.

na zdjęciu jagody oprószone mąką i cukrem


Jeśli używasz mrożonych jagód, to najpierw trzeba je rozmrozić i oczywiście odsączyć od wody i soku. Jako nadzienie możesz też wykorzystać gęsty dżem jagodowy.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiam na stolnicy przez około 1 minutę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie z ciasta formuję rulon w kształcie węża i dzielę na 16 równych części, z których formuję kulki.

na zdjęciu porcje ciasta na jagodzianki

Każdą kulkę spłaszczam i na środek nakładam po 1 łyżce nadzienia z jagód. Możesz tak jak ja pomóc sobie poprzez ułożenie ciasta na szklance i umieszczać nadzienie do wgłębienia.

na zdjęciu lepię jagodzianki na szklance

Zlepiam ze sobą brzegi jak pierogi i poprzez delikatne rolowanie, formuję owalne bułki. Jagodzianki okrywam czystą ściereczką kuchenną, aby nie wysychały.

Krok 4. Piekę jagodzianki

Blaszkę piekarnika wyścielam papierem do pieczenia. Układam na blaszce bułeczki złączeniem do dołu i odstawiam do wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Pozostawiam między nimi odstęp, aby się nie skleiły. W tym czasie bułeczki lekko urosną.

na zdjęciu jagodzianki przed upieczeniem

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Za pomocą kuchennego pędzelka każdą bułkę przed włożeniem do piekarnika, smaruję roztrzepanym białkiem. Blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu przez około 15 – 20 minut, aż się zarumienią. Za jednym razem do piekarnika wchodzi 8 – 9 bułek, więc po upieczeniu jednej partii, piekę drugą w identyczny sposób. Podczas pieczenia część bułek może pęknąć, ale to jest normalne, ponieważ mają dużo nadzienia wewnątrz.

na zdjęciu jagodzianki po upieczeniu

Po upieczeniu oczywiście od razu wyjmuję z piekarnika i układam na kratce w celu odparowania i lekkiego ostudzenia. Oprószam cukrem pudrem. Jagodzianki możesz też polać lukrem lub przed pieczeniem oprószyć kruszonką. Jagodzianki najsmaczniejsze są tego samego dnia.

na zdjęciu jagodzianki podczas jedzenia
Skusisz się na ekspresowe jagodzianki?

Życzę smacznego i polecam dział z pysznymi ciastami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.