Gofry pszenno owsiane

5 min read
gofry pszenno owsiane

Gofry pszenno owsiane to mój kompromis między smakiem, a dietą. Są chrupiące i puszyste. Poznaj proporcję obu mąk, z której wychodzą pyszne gofry. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Przepis na gofry jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Gofry pszenno owsiane idealnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek, a także kolację. Z racji, że za każdym razem możemy podawać je z innymi dodatkami, nigdy się nie nudzą. Moje dzieci najbardziej lubią gofry tradycyjnie posypane cukrem pudrem lub posmarowane bitą śmietaną i posypane owocami. Ja z mężem lubimy gofry posmarowane czekodżemem oraz polane płynnym miodem. Palce lizać! Zapraszam po przepis.

Gofry pszenno owsiane – składniki

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 260 kcal w 100 g, a 1 gofr ma około 165 kcal. Ilość gofrów z podanych proporcji zależy od wielkości oraz głębokości gofrownicy. Wszystkie składniki na gofry powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej. Wyciągnij więc wcześniej jajka z lodówki, a mleko dodatkowo lekko podgrzej. Do ciasta na gofry dodaję tylko symboliczną ilość cukru, ponieważ wszystkie dodatki są wystarczająco słodkie.

  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (białka oddzielenie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli do białek
na zdjęciu gofry pszenno owisane

Sposób wykonania gofrów pszenno owsianych

Do przygotowania gofrów potrzebować będziemy przede wszystkim: 2 miski, mikser, gofrownicę (koniecznie o mocy minimum 1000 – 1200 W). Zanim przystąpisz do wykonywania gofrów, przeczytaj cały opis, przygotuj składniki i zaplanuj poszczególne etapy prac w kuchni. Ciasto na gofry możesz oczywiście przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Jednak przed smażeniem, wyjmij z lodówki, aby masą ogrzała się do temperatury pokojowej.

Krok 1. Oddzielam żółtka od białek.
Aby gofry były puszyste, ubijam białka. W tym celu oddzielam białka od żółtek.

Krok 2. Ucieram żółtka z mąkami oraz mlekiem.
Do miski wrzucam żółtka i oprószam szczyptą soli oraz szczyptą cukru. Za pomocą miksera na średnich obrotach mieszam, aż uzyskam jednolitą pianę.
Następnie wlewam lekko podgrzane mleko oraz olej roślinny. Dzięki dodatku oleju, gofry nie będą się przypalały podczas pieczenia. Wsypuję mąkę pszenną i owsianą oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
Całość mieszam za pomocą miksera na średnich obrotach do czasu, aż otrzymam jednolitą masę.

Krok 3. Ubijam białka.
Do drugiej miski podczas oddzielania białek od żółtek wlałam białka. Teraz ubijam je na maksymalnych obrotach miksera, aż uzyskam gęstą i lśniącą pianę. Nie ubijaj jednak za długo, aby nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli po odwróceniu do góry dnem, piana trzyma się miski, to jest dobrze ubita.

Krok 4. Łączę zawartość obu mas.
Do miski z ciastem dodaję ubitą pianę z białek. Przekładam stopniowo za pomocą drewnianej łyżki i całość mieszam delikatnie do czasu, aż połączą się obie masy.

na zdjęciu masa pszenno owsiana na gofry

Krok 5. Piekę gofry.

Gofrownicę smaruję tłuszczem i nagrzewam. Ważne jest pierwsze nasmarowanie tłuszczem gofrownicy, aby pierwsza partia gofrów nie przypaliła się. Gdy gofrownica się nagrzeje (u mnie informuje kolor diody) za pomocą chochelki rozlewam równomiernie ciasto i wyrównuję na całej powierzchni, aby wszędzie było równo rozłożone. Dzięki temu otrzymuję kształtne i proporcjonalne gofry.

Gofry piekę od 4 do 6 minut. Ważne jest, aby nie podnosić gofrownicy podczas pieczenia (grozi to rozwarstwieniem gofrów). Pod koniec pieczenia wydobywa się coraz mniej pary, a gofry są ładnie zarumienione. Czas pieczenia zależy od głębokości płytek gofrownicy oraz jej mocy. Średnio trwa około 5 minut. Moje urządzenie dodatkowo zmienia kolor diody, gdy gofry są już upieczone.

Zaraz po upieczeniu odkładam gofry na kratownicę lub opieram np o kubek, aby odparowały. Dzięki temu są chrupiące. Czynność powtarzam, aż wykorzystam całe ciasto. U mnie z podanych składników wyszło 12 gofrów.

Gofry najczęściej podaję na ciepło posypane cukrem pudrem. Możesz także podać:

  • polane czekoladą
  • polane płynnym miodem
  • z bitą śmietaną
  • obsypane sezonowymi owocami
  • posmarowane dżemem lub czekodżemem

Wskazówki

  • Dobry przepis na gofry to tylko połowa sukcesu. Ważna jest także gofrownica, której moc musi wynosić minimum 1000 W. Gofry z profesjonalnych kafejek smakują rewelacyjnie, ponieważ są pieczone w gofrownicach o dużej mocy.
  • Gofrownica przed pieczeniem musi być mocna nagrzana. Dodatkowo przed pierwszą partią, smaruję ją tłuszczem. Następne partie gofrów piekę bez smarowania gofrownicy (w masie ciasta jest olej, który zapobiega przypalaniu). Jeśli jednak masz gofrownicę ze starą taflą, to polecam co 3 – 4 partię, przesmarować urządzenie tłuszczem.
  • Podczas pieczenia gofrów nie otwieram gofrownicy. Dopiero pod sam koniec, jak wiedzę, że ulatnia się coraz mniej pary i gofry się rumienią, delikatnie podważam gofrownicę. W taki sposób sprawdzam, czy gofry są już chrupiące i gotowe. Gdy kilka razy przygotujesz gofry, będziesz na oko wiedzieć kiedy są już dobre 🙂
  • Gofry najlepsze są zaraz po zrobieniu. Muszą jednak odparować np na kratownicy. Gdy postoją dłużej, robią się gumiaste. Możesz jednak uratować upieczone wcześniej gofry. Wystarczy, że na kilkadziesiąt sekund umieścisz je ponownie w rozgrzanej gofrownicy. Nabiorą wówczas świeżości oraz chrupkości.
  • Wszystkie dodatki kładę na gofry tuż przed jedzeniem. Dzięki temu nie roztapiają się lub nie spływają po zetknięciu z ciepłym gofra.
  • Jeśli nie wykorzystasz całego ciasta, to możesz przechowywać go w lodówce. Ja trzymam maksymalnie 1 dobę. Pamiętaj, aby przed pieczeniem, wyjąć wcześniej ciasto z lodówki.

Życzę smacznego! Polecam także FIT gofry owsiane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.