Śledzie wigilijne – lista najlepszych przepisów

6 min read
śledzie wigilijne

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Jeśli lubisz śledzie, to z pewnością spodobają Ci się moje przepisy. Sprawdź listę kilkunastu tradycyjnych i nietypowych pomysłów na śledzie wigilijne. Jest w czym wybierać. Zachwyć gości smacznymi i efektownie wyglądającymi potrawami.

Najlepsze przepisy na wigilijnego śledzia

Każde imprezy, które mile wspominam, łączy jeden wspólny mianownik. Są nimi śledzie, a ściślej mówiąc pyszne potrawy ze śledziem w roli głównej. Bez względu na to, czy jest to: Wigilia, Sylwester, Andrzejki, wesele, imieniny czy weekendowe spotkanie, na stole obowiązkowo goszczą wykwintne dania ze śledziem. Jestem pewna, że każdy ma swoje ulubione potrawy ze śledzia. Nawet co dom, to inna odmiana tego samego przepisu. Poniżej przedstawiam listę moich kilkunastu najlepszych śledzi na Wigilię i zachęcam do ich zrobienia. Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie potrawy lub odnośnik na dole każdego przepisu.

Efektownie wyglądające śledzie wigilijne

Śledzie po japońsku to efektownie wyglądająca i jeszcze lepiej smakująca potrawa. Wygląda bardzo oryginalnie. Jestem pewna, że każdego zachwyci na świątecznym stole.

śledzie po japońsku
Kliknij w zdjęcie po przepis.

Najlepszą rekomendacją ich smaku może być mój mąż, który zaraz po zrobieniu, zjadł połowę porcji. Nie wytrzymał z odczekaniem kilkunastu godzin, aby smaki się przegryzły. Świetne połączenie: jajka, śledzi, groszku, kiszonego ogórka i pysznego sosu.

Prosta sałatka ze śledziem i jajkiem to cudownie wyglądająca i smakująca potrawa. Sałatka świetnie wygląda w przeźroczystym półmisku.

prosta sałatka ze śledziem i jajkiem
Kliknij w zdjęcie po przepis

Bardzo szybko znika z wigilijnego stołu za sprawą świetnego połączenia smaków. Zobacz jak z kilku podstawowych składników zrobić sałatkę ze śledziem i jajkiem.

Warstwowa sałatka śledziowa z burakami to ulubiona potrawa ze śledzi mojej babci. Pamiętam, że zawsze gościła na jej wigilijnym stole oraz przy okazji rodzinnych spotkań.

sałatka śledziowa z burakami
Kliknij w zdjęcie po przepis

Wygląda efektownie i jest syta za sprawą składników takich jak: śledzie, buraczki, jajka, cebulka, ogórek kiszony i ziemniaki.

Tatar ze śledzia po węgiersku to niecodzienny pomysł na potrawę wigilijną. Tatar składa się z mnóstwa składników ułożonych warstwowo.

tatar ze śledzia po węgiersku
Kliknij w zdjęcie po przepis

Efektownie wygląda w przeźroczystych salaterkach lub ułożony za pomocą deklaracyjnych pierścieni. Zobacz przepis na tatar ze śledzia.

Tradycyjne śledzie wigilijne

Listę otwierają klasyczne śledzie w oleju. Zapewne zna je każdy. Z pewnością każdy też potrafi je zrobić. Wystarczy wymoczone śledzie pokroić, dodać pół talarki cebulki i zalać olejem.

śledzie w oleju z przepisu babci
Kliknij w zdjęcie po przepis

Potrawę dekoruję natką pietruszki oraz plastrem cytryny. Zobacz jak zrobić śledzie w oleju.

Śledzie w śmietanie to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw. Przyznam szczerze, że wręcz przepadam za nimi.

Kliknij w zdjęcie po przepis

Śmietana świetnie współgra ze smakiem śledzia. Do tego jabłko i cebulka lub ogórek kiszony są doskonałym uzupełnieniem. Zobacz jak zrobić śledzie w śmietanie.

Śledzie w occie to propozycja dla osób lubiących kwaśne smaki. Wbrew pozorom w potrawie nie czuć specyficznego smaku octu.

śledzie w occie
Kliknij w zdjęcie po przepis

Dominuje przyjemna kwaskowatość, a same śledzie są delikatne i miękkie. Wszystko za sprawą starannie dobranych proporcji w zalewie octowej. Zobacz jak zrobić śledzie w occie.

Śledzie po cygańsku to świetne połączanie słodko pikantnego smaku zalewy i słoności śledzi. Mają wyrazisty smak i piękny kolor.

śledzie po cygańsku
Kliknij w zdjęcie po przepis

Potrawę szykuję najczęściej na wigilijny stół. Sprawdź jak zrobić śledzie po cygańsku.

Śledzie po sułtańsku to bajecznie smaczna potrawa wigilijna.

śledzie po sułtańsku
Kliknij w zdjęcie po przepis.

Słoność śledzi łagodzi słodko kwaśny sos pomidorowy z rodzynkami i duszoną cebulką. Zobacz jak w prosty i szybki sposób zrobić pyszne śledzie po sułtańsku.

Śledzie po kaszubsku to uczta dla miłośników słodko kwaśnych smaków.

śledzie po kaszubsku
Kliknije w zdjęcie po przepis.

Słony śledź smakuje rewelacyjnie w towarzystwie pomidorowej zalewy na bazie cebulki, kiszonego ogórka i suszonej śliwki. Zobacz sprawdzony przepis na śledzie po kaszubsku.

Śledzie proboszcza to hit sprzed kilku lat. Ciekawie brzmiąca potrawa jest typową przekąską na świąteczną imprezę oraz Sylwestra.

śledzie proboszcza
Kliknij w zdjęcie po przepis

Śledzie proboszcza to nic innego jak śledzie w oleju z dodatkiem marynowanych grzybów i natki pietruszki. Zobacz jak w prosty i szybki sposób zrobić śledzie proboszcza.

Śledzie w kawie to nowoczesna i odważna potrawa popularna w Szwecji.

śledzie w kawie

W brew obawom połączenie słodko kawowej zalewy, doskonale komponuje się ze śledziami. Jestem pewna, że Twoi goście będą pozytywnie zaskoczeni wyglądem i smakiem potrawy. Zobacz jak zrobić śledzie w kawie.

Przygotowując potrawy ze śledzi, musimy je najpierw wymoczyć ze słonej zalewy. Koniecznie sprawdź mój poradnik moczenie śledzi, jak moczyć śledzie?

W okresie świąteczno noworocznym przygotowujemy mnóstwo potraw na spotkania rodzinne i ze znajomymi. Polecam także https://ania-gotuje.pl/przepis/przekaski-na-sylwestra/

Właściwości śledzi oraz historia spożywania w Polsce

Śledź od wieków gościł na stołach bogatych oraz biednych. W okresie postu był jednym z głównych posiłków. W Polsce przed wojną tłuste śledzie z beczki nazywano szmalcówkami, a chude sztuki nosiły nazwę krawaty. Śledź to najpopularniejsza ryba na polskich stołach. Powody są cztery:

  • Śledź to ryba dostępna przez cały czas.
  • Jest niedroga. Cena bardzo często decyduje o wyborze potrawy.
  • Dzięki konserwowaniu w beczce z solanką, śledź długo zachowuje świeżość. Jest dzięki temu od wieków dostępny w każdym zakątku kraju.
  • Ze śledzia można zrobić mnóstwo potraw. Przygotujesz z nich proste i szybkie przekąski lub wykwintne sałatki. Możesz zrobić je na słodko, słono lub kwaśno. Więc każdemu bez wyjątku przypadną do gustu.

W zależności od wieku i stopnia obróbki śledzie dzielimy na:

  • matiasy, czyli młode i tłuste ryby, które nie odbyły jeszcze tarła
  • uliki, czyli matiasy, które umieszczono w solance
  • piklingi, czyli wędzone śledzie
  • kipery, czyli połówki śledzi wędzonych na zimno.

Śledź to nasza rodzima ryba. Wielu z Was z pewnością zaskoczę, że śledź zaliczany jest do tłustych ryb morskich. W swoim składzie zawiera kwasy tłuszczowe w tym omega-3. Oprócz kwasów tłuszczowych śledź zawiera także:

  • białko (łatwo przyswajalne)
  • wapń
  • witaminy: B12, D3
  • jod
  • selen
  • cynk
  • magnez
  • fosfor
  • żelazo.

Jeśli do tej pory nie byliście przekonani do śledzi, to od teraz z pewnością przygotujecie jedną z prezentowanych przeze mnie potraw. Potrawy ze śledzi sprawdzą się idealnie nie tylko na święta, ale przez cały rok na śniadanie i kolację. Oprócz potraw ze śledzia, na wigilijnym stole goszczą inne zacne potrawy. Z artykułu https://ania-gotuje.pl/przepis/jak-liczyc-potrawy-wigilijne/ dowiesz się jak liczyć potrawy wigilijne i co powinno znaleźć się na stole w Wigilię?

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *